Galler'de düzenlenmekte olan NATO zirvesinde, Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı mücadele etmek üzere koalisyon kurulması çağrısı yapıldı. Söz konusu koalisyonda Türkiye'nin de adı geçiyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, NATO zirvesinde 10 müttefik ülkeye IŞİD'e karşı mücadele etmek için bir araya gelme çağrısı yaptı. Kerry'nin bu çağrıyı yaptığı ülkeler ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Danimarka, Polonya, Kanada, Avustralya ve Türkiye. Kerry ayrıca, eylül ayının sonlarında düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısının IŞİD'le mücadele planı yapmak için uygun olacağını kaydetti.

'HEPİMİZİN KIRMIZI ÇİZGİSİ...'

John Kerry, IŞİD'e karşı "çekirdek bir koalisyon" kurulması çağrısı yaptı ancak kara harekatı seçeneğinin söz konusu olmadığını vurguladı. Kerry, sözlerine şöyle devam etti:

"Kendi birliklerimizi konuşlandırmadan saldırılar düzenlemeli ve Irak güvenlik güçleri ile bölgede IŞİD'e karşı mücadele eden diğer güçlere destek vermeliyiz. Ancak hiçbir askerimiz karaya ayak basmayacak, açıkçası buradaki herkesin kırmızı çizgisinin bu olduğunu düşünüyorum."