Afganistan hükümeti, bu yıl ilk defa yurtdışına göndereceği öğrenciler için 5 milyon dolar kaynak ayırdığını açıklarken, burslu olarak 300 öğrencinin de Türkiye’ye gideceği bildirildi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, bugün başkent Kabil’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir grup öğrenci ile bir araya geldi. Karzai, öğrencilerin eğitim için yurtdışına gitmelerini teşvik amacı ile yapılan çalışmalar çerçevesinde bu yıl 5 milyon dolarlık bir bütçe ayırdıklarını belirtti. Karzai, “Bu yıl yırt dışına gönderdiğimiz öğrenciler için 5 milyon dolar ayırdık. Bu rakamı gelecek yıl 10 milyon dolarak, bir sonraki yıl ise 20 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.

Ülkedeki eğitim oranını düşüklüğüne dikkat çeken Afgan lider, öğrencilere sıkı çalışmalarını ve ülkenin yeniden inşasında görev almaları çağrısında buldundu.

Bu arada toplantıda konuşan Afganistan Yüksek Eğitim Bakanı Server Daniş, önümüzdeki haftalarda üniversite eğitimi üçün 300 öğrencinin Türkiye’ye ve 119 öğrencinin de Hindistan’a gönderileceğini ifade etti.

Afganistan ilk defa devlet bursu ile yurtdışına üniversitelerde okumak için öğrenci gönderiyor. Daha önce yurt dışında okuyan öğrenciler gittikleri ülkelerin sağladığı burslarla öğrenim görüyordu.