İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejat, Rusya’nın inşa ettiği Buşehir nükleer santralinin yıl sonuna kadar tam kapasite çalışmaya başlayacağını söyledi. Russia Today’e özel açıklamada bulunan Ahmedinejat, ABD ya da İsrail’den önleyici saldırı gerçekleşmesi durumunda ezici bir cevap verecekleri tehdidinde bulundu.
Buşehir nükleer santralini inşa eden Rus şirket Rosatom’la finans konusunda sorunlar olduğu gerekçesi ile santralin bitirilmesinin gecikebileceği ile ilgili soruyu yanıtlayan İran Cumhurbaşkanı, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’le görüştüğünü, santralin planlandığı şekilde yıl sonuna kadar tam kapasite çalışmaya başlayacağını ifade etti.

Ahmedinejat, “Rus ortağımız Rosatom’la herhangi bir finans sorunumuz yok. Santralde erteleme yok.” dedi. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın da uygun gördüğü anlaşmaya göre, Rusya önümüzdeki 2-3 yıl santrali işletecek ve uranyum yakıtını verecek. Sonrasında ise kontrol Tahran’a devredilecek.

NÜKLEER SİLAHLAR GEÇEN YÜZYILDA KALDI

İran’ın hiç bir zaman nükleer silah edinmek gibi bir niyeti asla olmadığına değinen Ahmedinejat gerekçelerini anlattı: “Nükleer silah edinmek için hiç bir zaman çalışmadık. Bu insancıl olmayan bir silah. İnancımız açısından öncelikle biz nükleer silahlara karşıyız. Bizler inançlı insanlarız ve dinimiz bunu yasaklıyor. İkinci olarak nükleer silahlar bugün yeterli kapasiteye sahip değil. Kim nükleer silah edinmeye çalışırsa parasını ve kaynaklarını israf eder, kendisi için de büyük bir tehlike oluşturur.”

Uluslararası alanda dengenin artık nükleer güçle belirlenmediğine değinen Ahmedinejat, “Amerikalıların nükleer bombaları ve silahları var. Irak’ta ya da Afganistan’da savaşı kazanabildi mi? Nükleer silahlar siyonist rejimin Lübnan ya da Gazze’de savaş kazanmasını sağladı mı? Nükleer silahlar Sovyetler Birliği’nin yıkılmasına engel olabildi mi? Nükleer silahlar geçen yüzyılın eseri. Bu yüzyılda artık bilgi ve düşünce önde. Biz de enerji için nükleere evet, silah için hayır diyoruz.” şeklinde konuştu.

ONLAR SALDIRMAK İSTİYOR

İran nükleer santrali tamamlanmadan ABD ya da İsrail’den herhangi bir saldırı ihtimali olup olmadığı ile ilgili soruya İran Cumhurbaşkanı, “Onlar bunu yapmak istiyor, ancak bizim gücümüzü biliyorlar. Onlar sert bir karşılık vereceğimizi biliyor… Yıkıcı bir cevap veririz. Bu normal bir durum. Biz de bir deyiş var; Biri size küçük bir taş atarsa, sen de ona daha büyüğünü at. Tüm imkanlarımızla kendimizi savunuruz. Ancak, bunun olmamasını ümit ediyorum. Savaşa gerekçe yok, onlar niçin bize saldırsın?” yanıtını verdi.