Avrupa Adalet Divanı kararlarının yanı sıra, Alman Federal Meclis Bilimsel Hizmetler Kurulu'na göre de Almanya'nın Türkiye'ye vize uygulaması Türkiye ile AB arasında geçmişte yapılmış anlaşmalara aykırı. Buna rağmen Türklere vize uygulayan Almanya'nın en çok Türklerin vize başvurusunu reddettiği ortaya çıktı. Rakamlara göre vize başvurularının ortalama yüzde 7'sini red eden Almanya, Türklerin vize başvurusunun dörtte birini reddediyor; vizelerin üçte biri mahkeme zoruyla veriliyor.

Avrupa Adalet Divanı kararlarından sonra, Alman Federal Meclisi Bilimsel Hizmetler Kurulu da, Almanya'nın Türklere vize uygulamasının, Türkiye ile Avrupa Birliği'nin (AB) ilk hali olan Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında yapılan sözleşmelere aykırı olduğunu tespit etti. Buna rağmen Almanya'nın anlaşmalara aykırı uygulamaları devam ediyor. Üstelik Almanya'nın en çok Türklerin vize başvurusunu reddettiği ortaya çıktı. Alman Der Tagesspiegel gazetesi, “Türkler Almanya'dan sıkça vize alamıyor” başlığıyla verdiği haberinde, Almanya'nın reddettiği vizelerde Türklere karşı retlerin ortalamanın üzerinde olduğunu satırlarına taşıdı. Gazete, Türklerin yaptığı vize başvurularının dörtte birinin reddedildiğini kaydetti.

Almanya'nın yabancılara karşı sınırlarını sıkı şekilde kapattığını bildiren gazete, “Özellikle yakında geriye gitmek istemediğinden şüphe edilenler, Afrikalıların yanında herkesten önce Türklere karşı. Ve bu normalin açık ara üstünde gerçekleşiyor.” dedi. Vize konusunda söz konusu rakamlar ise Federal Meclis Sol Parti grubunun Federal Hükümet'e verdiği soru önergesi ile ortaya çıktı. Soru önergesine verilen cevap ayrıca, vize başvurusu reddedilenlerin konuyu açtığı davaların da çoğunluğunun dikkat çekici şekilde başarıyla sonuçlandığını, Almanya'nın mahkumiteyi ile nihayetlendiğini ortaya koydu.

Gazete, Almanya Dışişleri Dairesi'nin kendilerine verdiği rakamlar, verilen vizelerin üçte birinin ya mahkeme zoruyla verildiği, yada konunun mahkemeye taşınmasından sonra veya mahkemeyle tehdit üzerine verildiğini ortaya koyuyor. Ortaya konan rakamlara göre 2008 yılında 2 bin 347 vize başvurusundan 703'üne mahkeme zoruyla vize verildi. 2009'da ise 671, 2010 yılında ise 646 kişiye ancak mahmeme kararı veya tehdidi ile vize verildi.

Diğer yandan vize verilmemesine en büyük gerekçe olan vizenin istismar edilmesi konusunda Dışişleri Dairesi bir rakam veremiyor. Daire, bu konuda bir istatistik bilgisi toplanmadığını belirtiyor. Ancak vize başvurusunun ret gerekçesi olarak da bu konu gösteriliyor. Diğer yan gerekçeler ise Almanya ziyareti için gösterilen gerekçelerin inandırıcı olmaması, seyahat sigortasının geçerliliği, veya sahte evraklar olabiliyor. Gazete, sahte evraklar konusunda da federal hükümetin istatistiki bir bilgi vermediğini bildirdi.

Türklerin vize başvurularının dörtte birini reddeden Almanya'nın toplamda reddettiği vize başvurusu oranının ise yüzde 7.41'de kaldığı bildirildi. Türklerin reddedilme oranı ise yüzde yaklaşık yüzde 24. Bunların arasında akrabalarını ziyaret için Almanya'ya gelmek isteyenlerin vize başvuruları da bulunuyor.