Sırbistan'da iki yıldır tutuklu bulunan Murat Kaya'ya Türkiye'de tutuklu kalan Marco kadar ilgi gösterilmediği yönündeki açıklamalara Alman Dışişleri'nden cevap geldi. Dışişleri Sözcüsü, davayı Almanya olarak yakından izlediklerini, vatandaşlar arasında herhangi bir ayrımın söz konusu olmadığını ileri sürdü.

Alman Dışişleri Bakanlığı'nın Kaya davası ile ilgili yakından ilgilendiğine dikkat çekilen yazılı açıklamada, “Almanya'nın Belgrad Büyükelçiliği Sayın Kaya'nın Sırp kurumları karşısındaki hakların ısrarla desteklemektedir. Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle Şubat 2011'de Sırp meslektaşına durumu iletmişti.” denildi.

Kaya ailesinin ‘Murat, Türk olduğundan ve sonradan Alman vatandaşı olduğu için Alman Dışişleri Bakanlığı yeterince ilgilenmiyor' şikâyeti ile ilgili soruya ise sözcü, “Alman elçiliği, Sayın Kaya ile gözaltına alındığı dönemden bu yana yakından ilgileniyor. Elçilik görevlileri düzenli olarak Kaya'yı ziyaret ediyor, ayrıca bir sosyal hizmet uzmanı da ziyaret ediyor. Hapishane yöneticileri ile yapılan görüşmeler sayesinde cezaevi koşulları oldukça iyileştirildi. ” dedi.

Yurtdışındaki tutuklulara konsolosluk tarafından desteklemek için yegâne şartın vatandaşlık olduğuna vurgu yapan sözcü, bu desteğin Alman vatandaşlığın ne zaman ve ne şekilde alındığına bağlı olmadığının altını çizdi.

Kaya ailesinin ‘Murat, Sırbistan'da insanlık dışı şartlarda tutuklu bulunuyor' ifadesini de cevap veren Sözcü, “Elimizdeki bilgilere göre Sırp cezaevleri Birleşik Milletler (BM) Suçlulara Muamele Minimum Standardı ile Avrupa Birliği (AB) Cezaevi Kuralları'nı temelde yerine getiriyor. Bu Kaya'nın tutuklu bulunduğu cezaevi için de geçerli. Ayrıca Belgrad Büyükelçiliğimiz Bay Kaya'nın tutukluluk şartlarının iyileşmesini sağladı.” açıklamasında bulundu.

Kaya davasında hüküm verilmesine rağmen niçin hala Almanya'ya teslim edilmediği konusunda ise sözcü şunları belirtti: “Sayın Kaya'nın tutukluluğunun Almanya'da devam etmesi konusunda resmi işlemler başlatılmış bulunuyor. Tutuklunun teslimi konusundaki karar ise Avrupa Yönetim Kurulu anlaşması çerçevesinde Sırp ve Alman adli makamlarına ait.”

Murat Kaya'nın kaza sonrasında hastaneye götürüldüğü, orada ağır yaralı olmasına rağmen yeterince müdahale yapılmadığı konusunda bakanlığın hangi bilgilere sahip olduğu sorusuna ise sözcü, “Elimizdeki bilgilere göre kazadan sonra Sayın Kaya hastaneye götürüldü ve sağlık durumu iyice araştırıldıktan sonra yaralanmasına uygun tedavi yapıldı. Alman elçiliği Sayın Kaya'nın hekimleri ile irtibattaydı.” cevabını verdi.