Eski Sovyet gizli servisi KGB ajanlarından Mikhail Golovatov'un Litvanya ile Avusturya arasında çıkardığı diplomatik kriz devam ediyor. Başında bulunduğu Özel Alfa Grubu'nun 1991’de bir televizyon binasına baskın düzenlemesi ve 14 Litvanyalı sivili öldürülmesinden dolayı savaş suçlusu olarak aranan Golovatov'un serbest bırakılması, Avusturya ve Litvanya'da tartışılmaya devam ediyor.

Avusturya Adalet Bakanlığı yetkilileri bir basın toplantısı düzenleyerek ellerinde eski ajanla ilgili yeterli belge olmadığından eski KGB ajanının salıverildiğini belirtti. Litvanya Adalet Bakanı Remigijus Simasius ise bu duruma sert tepki gösterdi. Avusturya medyasına konuşan Simasius, savcılığın Avusturya'ya gönderdiği belgeleri gördüğünü ve yakalanan ajanın 1991'deki olaydaki rolünün detaylı bir şekilde anlatıldığını söyledi. Simasius, Avusturya makamlarının kendi yazılarına cevap vermediğini, bir suçlunun haklarının bir savaş suçunun ve gerçeklerin açıklığa kavuşturulmasından daha çok önemsendiğini belirtti.

Olaya ilişkin açıklama yapan Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, "Avusturya olayda kötü bir niyetle hareket etmedi. Litvanya konuya ilişkin ikna edilecektir. İlişkilerin bozulması yönünde bir tehlike görmüyorum." dedi. Konu Avusturya muhalefetinde de gündem oldu. Avusturya Yeşiller Partisi ve aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi Litvanya'da özür dilenmesi yönünde açıklamalar yaptı. Öte yandan Avusturya Ticaret Odası, Avusturya markalarının bölge ülkelerinde boykot edilmesinden endişe ettiğini açıkladı.

Golovatov'un serbest bırakılmasından sonra Litvanya, Letonya ve Estonya; Avusturya'yı protesto eden bir bildiri yayınladı. Litvanya ayrıca, Avusturya elçisini geri çekti. Litvanya'da Avusturya'yı protesto eden yürüyüşler düzenlenirken, Rusya ve Avusturya'yı hedef alan sloganlar atıldı.
2010 yılının Ekim ayından beri hakkında çıkarılan arama emriyle tüm Avrupa'da aranan Golovatov, geçtiğimiz Perşembe günü Viyana’da yakalanmış ve 24 saat geçmeden serbest bırakılmış, zanlının Rusya’ya gitmesine izin verilmişti.