Belçika’ya Türkiye’den gelen damat ve gelinlerin hayatları belgesel oldu. Rabia Kaçar’ın çekip yönettiği belgesel filmde Belçika’daki toplum tarafında ‘ithal damat’ ya da ‘ithal gelin’ olarak adlandırılanların hayalleri, hüzünleri, acıları ve başarıları yansıtıldı.

Almanya, Hollanda ve Danimarka’dan sonra Belçika da göçmen yasasında değişiklikler yaparak evlilik göçünün önüne geçmek için Eylül 2011′de aile birleşimini zorlaştıran yasayı yürürlüğe koydu. Belçika’daki Türk gençlerin neden Türkiye’den birisiyle evlendiklerini ve sonrasında yaşadıkları acı, sevinç, hayal kırıklığı ya da başarı öyküleri ‘Mutluluk Yolu’ adlı belgesel çalışmayla ele alındı. Rabia Kaçar’ın çekip yönettiği belgesel filmin gala gösterimi Brüksel’de Bozar Kültür ve Sanat Merkezi’nde seçkin bir davetli topluluğu eşliğinde yapıldı. Belgeselin izlenmesinin ardından evlilik göçünün ele alındığı bir panel düzenlendi. Moderatörlüğünü eski senatörlerden Av. Meryem Kaçar’ın yaptığı panel öncesi konuşmada Brüksel Başkonsolosu Mehmet Poroy kısa bir değerlendirme konuşması gerçekleştirdi. Poroy ‘‘Bilgilendirme çok önemli. Kendilerini bekleyen imkân ve sorunlar nedir? Objektif ve tam bilgi verilmesi lazım. Buraya gelip de yerleşmek isteyen gençlerin bilinçli karar vermesi gerekiyor. Gelme ya da dönmeye yönelik teşvik elbette olabilir fakat bireyler özgür karar verebilmeye devam etmeli.’’ şeklinde konuştu.

HER YIL ORTALAMA 9 BİN KİŞİ EVLENEREK GELİYOR
Gent Üniversitesi’nden Prof. Bart Van De Putte ‘‘Globalleşme ile birlikte Amerika’dan Kanada’ya oradan Tayland’dan Filipinlere kadar dünyanın hemen hemen her yerinden insanlar evlenerek Belçika’ya yerleşiyor. Birinci grup olarak kalkınmış ülkelerden gelenler, ikinci grup olarak Filipinler gibi Uzak Doğu ülkelerinden evlenerek gelen kadınlar ve üçüncü grup olarak Türkiye ve Fas başta olmak üzere Müslüman ülkelerden gelenler olarak ayırabiliriz.’’ derken, Flaman ve Brüksel Bölgesine yılda ortalama 9 bin kişi evlilik yoluyla gelip buraya yerleştiğine dikkat çekti. Porf. Van De Putte ‘‘Bunların yüzde 32’si Fas’tan, yüzde 11’i ise Türkiye’den. Yani sanıldığının aksine evlilik göçü dendiğinde ilk akla gelen Fas ve Türkler bu yöntemle gelenlerin sadece yüzde 43’ünü oluşturuyor. Yarısından fazlası dünyanın farklı ülkelerinden geliyor. Var olan kanaatin aksine evlilik göçü dendiğinde Türk ve Faslılar azınlık grupta kalıyor.’’ sözlerine yer verdi.

‘‘HASTALARIMIN YÜZDE 70 ‘İTHAL’ DAMAT YA DA GELİN’’
Araştırmacı Psikolog Ertuğrul Taş ‘Türk asıllı erkeklerin evlilik göçü’ konulu bir sunumda bulunurken, ‘‘Türkiye’den gelen eşler için Belçika’ya gelmek planlı bir seçim olmuyor. Aile ve ülkelerinden kopuşlar travmaya dönüşüyor. Evlilik yönü tersine değişim gösteriyor. Kadın erkek, erkek de kadın rolüne üstlenmek zorunda kalıyor.’’ dedi. Psikolog Birsen Taşpınar ise kendisine başvuran hastaların yüzde 70’sinin evlilik göçüyle gelen bireylerden oluştuğuna dikkat çekti.