İngiltere Başbakanı David Cameron, telekulak skandalı ile ilgili kendisine yöneltilen eleştirilere bugün mecliste cevap verdi.

Murdoch’un BSkyB dijital uydu ihalesine ilişkin hiçbir uygunsuz ilişki içine girmediğini söyleyen Cameron, anamuhalefet İşçi partisinin bu yöndeki iddialarını yalanladı. Başkaban Cameron, söz konusu ihalede hiçbir yasadışı uygulamanın olmadığını ve her şeyin kurallara uygun bir şekilde yapıldığını kaydetti.

International News (NI) yöneticileriyle hiçbir zaman gizli görüşme yapmadığını, NI ile olan bütün ilişkilerinin “şeffaf” bir biçimde ortada olduğunu da sözlerine ekleyen Cameron, kimlerle görüşme yaptığının tam listesine dileyenlerin başbakanlık web sitesinin arşivinden ulaşabileceğini söyledi.

News of the World (NOW) gazetesinde editörlük görevinden istifa ederek Başbakanın basın danışmanı olan Andy Coulson hakkındaki ağır eleştirilere ise Cameron, “Coulson’u işe alan benim. Bu konudaki bütün sorumluluk bana ait. Coulson gerçekten yasadışı dinleme olayına karışmışsa hem bana, hem polise hem de mahkemeye yalan söylüyor demektir ve gereken ceza neyse onu alması gerekir.” diye cevapladı. Cameron, telukulak davasından yargılanan Neil Wallis’in Coulson’a genel seçimler öncesi danışmanlık yaptığını üç gün önce öğrendiğini ifade etti.

Başbakanlık ofisindeki (Number 10) bazı danışmanlarının soruşturmaya yönelik polis ile 'dolaplar çevirdiğine' yönelik iddialar üzerine ise Cameron, Başbakanlık ofisinin davayı etkilemeye yönelik böyle bir şey yapmasının söz konusu olmadığını ve bunun kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Bu arada İngiliz Başbakan, bağımsız soruşturmayı yürütecek yargıç Lord Justice Leveson’a medya ve diğer konularda olacak uzmanların ismini de açıkladı. Bu kurulda yer alacak kişilerin isimleri şu şekilde: Daily Telegraph’ın önceki editörlerinden George Jones, Channel 4’un önceki politika editörü Elinor Goodman, Financial Times’ın önceki yönetim kurulu üyesi Sir David Currie, emekli emniyet müdürlerinden Sir Paul Scott-Lee, İnsan Hakları Grubu Direktörü Shami Charabarti.

12 ayda sonuçlanması tahmin edilen soruşturma öncelikle yasadışı dinlemeler konusuna yönelik olacak. Bununla birlikte, medya-siyaset-polis ilişkilerini de masaya yatıracak. Cameron, bu soruşturmanın “tamamen bağımsız” olacağı ve “çok güçlü” bir yapıya sahip olacağı konusunda meclis üyelerine söz verdi.