Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen ASEAN Bölgesel Forumu’nda ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la bir araya geldi.

Yang görüşmede, Çin'in ikili ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde gelişmesinin güvence altına alınması için, ABD'nin karşılıklı saygı ve yarar temelinde, içişlerine müdahale etmeme ve eşitlik ilkelerine uyarak, önemli ve hassas sorunları uygun şekilde ele almasını beklediğini belirtti.

ABD'nin Tibet ve Tayvan gibi sorunların hassasiyetini kavradığını ve "Tek Çin" politikasını desteklemek konusundaki tutumunu yinelemek istediğini ifade eden Hillary Clinton, ülkesinin Güney Çin Denizi konusundaki anlaşmazlığa karışmak istemediğini ve gerginliğin yumuşatılmasına faydalı olacak önlemleri desteklediğini belirtti.

Güney Çin Denizi sorunu hakkında da konuşan Yang, Çin ve ASEAN'a üye ülkeler arasında yakın tarihte onaylanan Güney Çin Denizi'nde Tarafların Eylem Planı'yla, konu üzerinde somut işbirliği yapılmasının önündeki engellerin kaldırıldığını söyledi. Çin Dışişleri Bakanı, bunun ayrıca Çin ve ASEAN ülkelerinin aralarındaki anlaşmazlıkları çözebileceklerini de kanıtladığını kaydetti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama ile geçtiğimiz günlerde görüşmesine Pekin yönetimi sert bir dille tepki göstermişti. Çin, görüşme ile mevcut ilişkilerin zarar gördüğünü kaydetmişti.