Çin, Güney Çin Denizi sorununun istişare yoluyla barışçı şekilde çözülmesi ve taraflar arasındaki diyalog ve danışma yollarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.

Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen 18. ASEAN Forumu Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda bir konuşma yaptı. Güney Çin Denizi'ndeki durumun genel itibariyle barış ve istikrar içinde olduğunu söyleyen Yang, bazı adaların egemenliği ve deniz sınırları konularında uyuşmazlıkların bulunduğunu belirtti. Anlaşmazlıkların uygun şekilde çözülerek, en aza indirilmesinin önemini vurgulayan Yang, karşılıklı güvenin arttırılması ve işbirliğinin genişletilmesi gerektiğine dikkat çekti. Yang Jiechi, barış ve istikrarın korunmasının, bölgedeki tüm ülkelerin çıkarına uyduğunu belirterek, tarafların ortak çaba harcaması gerektiğinin altını çizdi.

Uluslararası bir deniz yolu olan Güney Çin Denizi'nde seyrüsefer serbestisinin ve geçiş güvenliğinin bulunduğuna işaret eden Bakan Yang Jiechi, Çin'in de bölge ülkeleri için büyük önem taşıyan bu konuda ilgili taraflarla birlikte yoğun çaba sarf ettiğini belirtti.

Önemli deniz ticareti yollarının geçtiği Güney Çin Denizi'nde zengin petrol ve gaz yatakları içeriyor olabileceği iddia ediliyor. Sınırı Çin ve Vietnam arasında uzun süredir tartışma konusu olan bu bölge halen paylaşılamıyor. Çin ve Vietnam'ın yanı sıra bölgede hak iddia eden başlıca ülkeler Filipinler, Malezya, Brunei ve Tayvan. Başta ABD olmak üzere, bölgede etkili olan bazı ülkeler ise Çin'in Güney Denizi'nde kontrollü davranmasını talep ediyor.