Çin polisinin Uygur bölgesindeki Hotan şehrinde geçtiğimiz günlerde, yaklaşık 20 göstericiyi öldürmesi, İsveç'te protesto edildi.

İsveç Uygur Maarip Derneği'nin dün İsveç Parlamentosu önünde düzenlediği gösteriye Uygur ve Türkiye kökenliler katıldı. 'Çin zulmüne sesiz kalma' 'Soykırıma dur de', 'Çin, Uygurları öldürüyor, kadınları çocukları öldürüyor' yazılı dövizler taşıyan grup, Çin aleyhine sloganlar attı.

İsveç Uygur Maarip Derneği Başkan Yardımcısı Abdullah Muhammed, "Çin'in Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur Türklerine uzun yıllardır soykırım uyguladığını" öne sürdü. Muhammed, ''Çin hükümetinin, Uygur Türklerinin en yoğun olarak yaşadığı Doğu Türkistanın Hotan şehrinde 2 yıldan beri halka zulüm etmektedir.'' dedi.

Baskılardan bunalan halkın Pazartesi günü Hotan'da hükümet binası önünde barışçıl protesto eylemi düzenlediğini belirten Muhammed, "Çin polisinin protestoculara karşı orantısız güç kullanması soncu 20 kişinin hayatını kaybettiğini, bunun üzerine halkın da Çukurpazar'daki bir karakola saldırdığını ve 2'si polis olmak üzere 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 6'sının da rehin alındığını" söyledi.

Hotan'da olanlara ilişkin endişe duyduklarını belirten Muhammed, ''Pekin yönetimi, olayı örtbas etmek için yine bildik numarasıyla olayın bir grup ayrılıkçı terörist tarafından gerçekleştirildiğini duyurmakta ve olay hakkında bilgi kirliliği yaratmaktadır.'' ifadelerini kullandı.