Kefalet ücreti olarak 1 milyon dolar öneren ünlü avukat Benjamin Brafman'ın, 20 dakika süren duruşmada IMF Başkanı'nın tek kelime etmesine izin vermemesi ise dikkat çekti. Strauss-Kahn, 7 ayrı suçtan 74 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.

Dünyanın mali politikasını belirleyen Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn (DSK), New York’ta dün ilk kez hakim karşısına çıktı.

Savunma avukatları, New York’ta geceliği 3 bin dolardan kaldığı lüks bir otelde kadın kat görevlisine tecavüzle suçlanan DSK için kefalet ücreti olarak 1 milyon dolar önerdi. Hakim ise zanlının kaçma riskinden dolayı savunmanın talebini reddetti ve Strauss-Kahn’ın bir sonraki duruşmaya kadar cezaevine gönderilmesi talimatı verdi.

DSK, Cuma günü tekrar hakim karşısına çıkacak.

ABD televizyonlarında yayınlanan duruşma görüntülerinde, DSK'nın oldukça gergin olduğu gözlemlendi. Yaklaşık 20 dakika süren duruşma boyunca tek kelime etmeyen DSK, savcının iddialarını dinlerken avukatına bir şey sormak istedi. Ancak bu kez de avukatı tarafından susturuldu.

Tüm dünyanın yakından takip ettiği davada DSK’yı Michael Jackson’ı çocuk tacizi davasında savunan Benjamin Brafman ve iddialı avukatlardan William Taylor temsil ediyor.

AVUKATLARA GÖRE İDDİALAR ASILSIZ

Kariyerinin en zor günlerini geçiren Strauss-Kahn’ın avukatları, ortaya atılan iddialarda çelişkiler olduğunu öne sürdü.

İddia edilen saatte otelde değildi: RMC Fransız radyo kanalında yayınlanan habere göre, olayın yaşandığı iddia edilen saatlerde Strauss-Kahn’ın neler yaptığına ilişkin bir kronoloji hazırlayan avukatlar, IMF Başkanı’nın, bulunduğu oteli yerel saatle 12 sularında, yani taciz saatine göre yaklaşık bir saat erken terk ettiği sonucuna vardı.

Kaçmadı, kızıyla buluşmaya gitti: Avukatlar ayrıca, Strauss-Kahn’ın otelden kaçtığı iddiasını reddederek, alelacele kaçmak bir yana, müvekkillerinin, New York’ta bir restoranda kızıyla buluşarak yemek yediğine ilişkin kanıtlar sunacak.

Kaçsa, oteli aramazdı: Fransız siyasetçinin telefonunu otel odasında unutmasına ilişkin yapılan göndermelerse, Strauss-Kahn’ın kaçmadığına delil olarak kullanılacak. Zira avukatlara göre IMF Başkanı, üzerinde bulunan telefonlardan birini otelde unuttu; ancak havalimanına geldiğinde bu durumu farkedip, oteli bizzat aradı ve telefonunun kendisine ulaştırılmasını istedi. Bu ayrıntıdan yola çıkarak da, Strauss-Kahn’ın kaçmak gibi bir gayesinin olmadığı savunuluyor.
DSK’yı Michael Jackson’ı çocuk tacizi davasında savunan Benjamin Brafman ve iddialı avukatlardan William Taylor temsil ediyor.

HİZMETÇİ EN AZ 1.80

DAVA soruşturmasının devam etmesi nedeniyle kimliği gizli tutulan, adı Ophelia olarak geçen hizmetçinin, müdürleri ve arkadaşları arasında sevilen ve 3 yıldır Solitel otelinde oda servisinde çalışan bir kadın olduğu belirtildi. 32 yaşındaki siyahi kadının en dikkat çeken özelliği, 1.80’in üzerindeki boyu. Tacizle suçlanan IMF patronu ise, 1.70 boyunda.

Kadın ayda 1.915 dolar kazanıyor. New York şartlarında, fakirlik sınırının da altında. Milyoner Kahn, IMF’den ayda 35 bin dolar maaş ve 6 bin 300 dolar masraf dışı özel harcırah alıyor.

Kadın 16 yaşında genç bir kız annesi ve fakir siyahların yoğun olarak yaşadığı Bronx semtinde yaşıyor. Komşuları, ‘sessiz ve iyi biri’, arkadaşları da ‘kendi halinde’ diye anlatıyor.