Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrohon Zarifi, Rus sınır muhafızlarının Tacik-Afgan sınırını korumak için dönmeyeceklerini kaydetti.
Tacik Asia Plus ajansının haberine göre, Dışişleri Bakanı Zarifi düzenlediği basın toplantısında Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in Eylül ayında Tacikistan’a yapacağı ziyarette iki ülke arasında sınır alanında işbirliği anlaşmasının imzalanmasının beklendiğini söyledi. Bu anlaşmanın Rus sınır muhafızlarının Tacik-Afgan sınırını korumak için dönecekleri anlamına gelmediğini belirten Zarifi, anlaşma çerçevesinde Rus sınır muhafız güçlerine ait danışman sıfatıyla az bir sayıda ekibin gelmesinin öngörüldüğünü ifade etti.
Tacikistan’daki Rus askeri üssünün geleceği ve Ayni askeri havaalanın Ruslar tarafından kullanılması yönünde görüşmelerin devam ettirildiğini belirten Tacik Bakan, ülkesi sınırlarında Amerikan askeri üssünün kurulması yönünde bazı basın organlarında çıkan haberleri yalanlayarak, Tacikistan’ın Amerika ile bu konuda görüşmelerde bulunmadığını ve yakın gelecekte görüşülmesinin beklenmediğini bildirdi.