Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs’ın 2012 yılının ikinci yarısında AB dönem başkanlığını üstlenebilmesi için, adanın her iki kesiminde referandumların yapılması ve yeni ortaklık devletinin kurulması gerektiğini vurguladı. “Bu ise ancak mevcut süreçte yılsonuna kadar anlaşmanın sağlanması ile mümkündür.” diyen Erdoğan, Rum tarafının tek başına dönem başkanı olması halinde ilişkilerin tamamen donacağını duyurdu.

Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarında konuşan Erdoğan, Rum kesimin AB dönem başkanı olması halinde AB ile herhangi bir görüşme yapmalarının söz konusu olmayacağını bir kez daha vurguladı ve “Rum tarafıyla aynı masaya oturmamızı hiç kimse bizden beklemesin.” dedi.

Kıbrıs’ta adil ve kalıcı çözümü arzuladıklarını vurgulayan Erdoğan, Kıbrıs Türk tarafıyla birlikte çözüm için çaba sarf ettiklerini hatırlattı. Erdoğan, “Kıbrıs sorununda geçmişte de günümüzde de güçlü çözüm iradesi gösteren taraf Kıbrıs Türk halkı ve garantör Türkiye’dir.” dedi. Kıbrıs Türk halkının, Annan referandumunda uzlaşma ve barışa ‘evet’ demesine rağmen cezalandırıldığını, Rumların da ‘hayır’ demesine rağmen ödüllendirildiğini hatırlatan Erdoğan, bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını dile getirdi. Müzakere sürecinde artık bıçağın kemiğe dayandığını ifade eden Erdoğan, “Mevcut fırsat penceresinin sonsuza kadar açık kalamayacağı herkes tarafından artık bilinmelidir.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan, “AB’nin 2004’te vermiş olduğu sözün arkasında durmadığı için bu yanlışın bedelini ödeyeceğini belirterek, “Birliğin Kıbrıs’ta hukuki temeli olmayan bu duruma son verme sorumluluğu vardır.” şeklinde konuştu.

“Bütün dünya bilsin ki Kıbrıs Türkleriyle ebedi kardeşliğimiz ve dayanışma ruhumuz, ilk günkü kadar taze ve diridir; sonsuza kadar da böyle devam edecektir.” diyen Erdoğan, 1974 harekatıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Barış harekatıyla Anavatan Türkiye, Kıbrıs Türkünün yok edilmesine yönelik çabaları akim bırakmış, Kıbrıs Türklerinin hak ve hukukunu koruma mücadelesine destek olma azim ve kararlılığını ortaya koymuştur. Kahraman ordumuzun uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan haklarımızı kullanmak suretiyle gerçekleştirdiği barış harekatı, Türk milletinin ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türklerinin, eşitlik, özgürlük ve var olma mücadelesini Anavatan’ın her zeminde destekleyeceğini tüm dünyaya göstermiştir.”