Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs sorunu ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni ilgilendiren çıkışlarına Yunan basını geniş yer verdi. Sert denebilecek yorumlarda bulunan gazetelerden Ta Nea, Erdoğan’ın son açıklamalarının “küstahlık gösterisi” olduğunu iddia etti.

Başbakan Erdoğan’ın KKTC ziyaretinde Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığını tanımayacağını söylemesi Yunan basın yayın organlarında geniş yer buldu. Gazeteler, “Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, işgalin yıldönümünden bir gün önce Kıbrıs sorununa ilişkin her şeye hayır dedi. Kıbrıs AB Dönem Başkanlığını üstlenince AB’yle ilişkileri donduracak olan Erdoğan, işgal kesiminden birliklerin geri çekilmesini kabul etmiyor.” değerlendirmesinde birleşti.

Ta Nea gazetesi, “İşgal edilmiş topraklardan Erdoğan’ın küstahlık gösterisi” başlıklı haberinde, bu yaklaşımın Yunan Dışişleri Bakanlığı’nı oldukça rahatsız ettiğini yazdı. Erdoğan’ın kullandığı sert söylemin Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasını amaçlayan müzakereler konusunda umutlu olmaya imkan bırakmadığı yorumunda bulunan gazete, Erdoğan’ın Rum tarafına bizden geri adım beklemeyin mesajı gönderdiğini vurguladı.

Kathimerini gazetesi “Erdoğan Kıbrıs konusunda tahrikkar” yorumunda bulunurken, Ethnos ise “Sayın Erdoğan’ın açıklamaları yoğun tepkilere neden oldu. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, Erdoğan’ın açıklamalarını kınayarak ‘bu çizgiyi izlerse ilerleme sağlanması mümkün değil’ dedi.” diye yazdı.

YUNAN DIŞİŞLERİ BAKANI’NIN TEPKİSİ
Yunan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis de dün yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin iki lideri görüşmeler için davet ettiği bir dönemde Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye ile AB ilişkilerini dondurmakla “tehdit” ettiğini öne sürdü. Lambrinidis, Erdoğan’ın Türk tarafından toprak vermeyeceğine dair açıklamalarının “bir kez daha Kıbrıs konusunda esaslı problemin istila ve devam eden işgal olduğunu gösterdiğini” savundu. Bakan, kabul gören ortak bir çözüm yerine Erdoğan’ın AB’nin yapısı ile çalışma yöntemini yasaklamaya çalıştığını belirtti.

Kıbrıs konusu ile yasadışı Türk işgalinin sona erdirilmesinin Yunan dış politikasının ilk önceliği olduğunu belirten Yunan Dışişleri Bakanı, Atina’nın ülkelerinin birleşmesini isteyen Rum halkının haklı taleplerinin her zaman yanında olduğunu kaydetti.