Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Türkiye’nin de destek verdiği Filistin devletinin kurulması ve Birleşmiş Genel Kurulu’na kabul edilmeleri konusunda “mecbur kaldıklarını” söyledi. “BM bir seçenek değil ama oraya gitmek zorundayız” diyen Abbas, İsrail ile ilgili görüşmelere de BM’de devam edeceklerini dile getirdi.
    İstanbul’da gerçekleştirilen Filistin İkinci Büyükelçiler Konferansı’nda konuşan Mahmud Abbas, Filistin-İsrail sorunu konusunda halklarının kabul edeceği bir çözümü gerçekleştirmek istediklerini söyledi. Bunu tek seçenek olduğunu gördüklerini ve hep barışa bu seçenekle varacaklarını dile getirdiklerini söyleyen Abbas, “Uzun yıllar geçirdik. İsrail'in katı tutumundan dolayı, biz bu müzakerelerin sonucunun gerçekleşemeyeceğini anladık.” dedi.
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da açılışında bir konuşma yaptığı konferansta büyükelçilerine hitap eden Abbas, birinci, ikinci ve üçüncü seçeneklerinin müzakerelere gitmek olduğunu belirtti. Abbas, şöyle devam etti: “Kapılar yüzümüze kapanıyorsa, bizim BM'ye gitmemiz gerekiyor. BM'ye gidelim ve durumumuzu şikayet edelim. Biz 63 yıldan beri işgal altındayız ve Genel Kurula üye bir ülke olmak istiyoruz. Şunu diyebiliriz ki BM bir seçenek değildir, ama oraya gitmek zorundayız.”
    Meselenin görüşmelerine BM'de devam edeceklerini belirten Mahmud Abbas, “Biz BM'ye giderken, başta Arap ülkeleri olmak üzere tüm ülkelere heyet gönderdik. Biz, BM'ye, gitmek istediğimiz için değil, mecbur olduğumuz için gidiyoruz. Giderken de bütün dünyanın görüşünü elimizde taşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
    Bu konuda tek taraflı davranmadıklarını da savunan Filistin Devlet Başkanı, “Biz oraya giderken meselemizi, 193 ülkeye arz etmek için gidiyoruz. BM'ye gitmeyeceksek, nereye gideceğiz? İsrail bu tek taraflı işlemleri durdursun. 'Filistinliler İsrail'i izole etmek için oraya gidiyorlar' diyorlar. Biz İsrail ile komşu olarak güvenlik ve istikrar içinde yaşamak istiyoruz. Biz devletimizi istiyoruz, biz BM'ye bu seçenekle gidiyoruz.” diye konuştu.
    Filistinli gruplar arasındaki bölünmüşlüğe de işaret eden Abbas, “BM'ye bölünmüş olarak gitmek istemiyoruz. Bu Filistin'in aleyhine bir durum olabilir” diye belirtti.

    TÜRKİYE HER ALANDA FİLİSTİN’E DESTEK VERİYOR
    Türkiye'nin kesin bir şekilde Filistin halkına her alanda destek verdiğini sözlerine ekleyen Mahmud Abbas, Türkiye'nin verdiği destek ve çalışmalarla Filistin topraklarında izleri bulunduğunu vurguladı. Abbas, “Bunlar, Türk halkının ve Başbakan Erdoğan'ın takındığı tutumun tanıklarıdır. Aynı zamanda takınmış olduğunuz diğer tutumları hiçbir zaman inkar etmeyiz. Filistin meselesi veya Filistin halkı arasında bir sorun olduğu zaman siz de rahatsız oluyorsunuz. Bütün olanaklarınızla bizlere yardımcı olmak için ortaya çıkıyorsunuz.” dedi.

    ABBAS’TAN ERDOĞAN’A UZLAŞMA SÖZÜ
    Filistin'in iç meselelerinde ve Filistin uzlaşısında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın izlerinin olduğunu söyleyen Abbas, “Siz her zaman büyük bir özen gösterdiniz ve uzlaşının tamamlanması için büyük çabalar harcadınız. Size söz veriyoruz inşallah bu uzlaşıya varacağız.” dedi.
    Türkiye'ye ve Başbakan Erdoğan'a sonsuz teşekkürlerini bildirmek için burada olduklarını vurgulayan Abbas, “Biz kardeşleriniz, sizdeniz. Türkiye kardeş ülke. Şükranlarımızı bildiriyoruz” diye ekledi.
    Konuşmasında Norveç’teki saldırıya da değinen Abbas, şöyle devam etti: “Anlaşıldı ki bazı aşırı güçler, Norveç'ten veya başka bir yerden olabilirler, bu korkunç cinayeti işlediler. Bizi sarstı. Bu ülke, bize hizmet etmekteydi, Filistin meselesine hizmet etmekteydi. Bu cinayet, gönüllerimizi sarstığı için Norveçlilere taziyelerimizi bildirmek istiyoruz.”
Kaynak: cha