SURİYE’den dönen cihatçı Mehdi Nemouche’un (29) mayıs ayında Brüksel’deki bir Yahudi okuluna gerçekleştirdiği saldırı üzerine Fransız terörle mücadele hâkimleri, “Tehdit çok ciddi, yargının cephanesini güçlendirin” çağrısı yapınca İçişleri Bakanlığı, nisan ayında açıkladığı eylem planını yeni bir yasa tasarısıyla güçlendirme kararı aldı. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, “Önce gençlerin cihatçı tiyatro sahnesine gitmesini engelleyeceğiz. Ardından internet üzerinden terörü öven siteleri engelleyeceğiz. Cihatçı şebekeleri ortaya çıkaracağız” dedi. Bakanlar Kurulu’na sunulan anti-terör yasa tasarısıyla, öncelikle ülke dışına çıkma yasağı getiriliyor. Yasa tasarısında öne çıkan diğer bazı önlemler şöyle:


Pasaportlarına el konacak
- Radikal dinci çevrelere takılan, poliste fişi olan ve daha önce bu şüphe ile gözaltına alınan kişilerin, Fransa sınırlarını terketmesi idari kararla yasaklanabilecek. Özellikle 18 yaşından küçüklerin yurtdışına tek başına çıkışları engellenecek.
- Polis bir kişinin yurt dışına çıkışını 6 ay süreyle yasaklayabilecek, gerekirse yeniden uzatabilecek, pasaportlarına el koyabilecek. Yasağa rağmen ülkeyi terkedenler hakkında ise uluslararası yakalama emri çıkarılacak.

İnternet siteleri kapatılacak
- Özellikle internet üzerinden “cihat yanlısı terörizmi öven” yayınlara getirilen cezalar artırılıyor.
- Bu durumlarda özel soruşturma teknikleri için gerekli eleman ve teknik altyapının güçlendirilmesi, gençleri avlayan internet sitelerinin izlenmesi ve bu kayıtların kullanımı için yasal dayanak getiriliyor.
- Polise ve yargıya, bu tür yayınların derhal çekilmesini ya da kapatılmasını sağlayan yeni yasal kolaylıklar sağlanıyor. Pratikte, terörizmi ve cihadı öven sitelerin bloke edilmesi için idari ve yargısal yetki genişliyor. 
- Planla ayrıca, cihatçı örgütlere eleman sağlayan şebekelerin ortaya çıkarılması, onların mal varlıklarına el konulması, cihatçı propaganlara verilecek cezaların da artırılması öngörülüyor.

Hürriyet