Güney Kore Milli İstihbarat Servisi (NIS) Başkanı Won Seo-hun, “Kuzey Kore’de dün yapılan füze denemesinin Kim Jong-il’in ölümü ile bir alakası yok.” dedi.

Güney Kore’nin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-il’in ölümünden 2 gün sonra haberdar olması gözleri Milli İstihbarat Servisi’ne çevirdi. Bir çok insan bilgi ağında delik olduğundan dolayı NIS’i eleştirdi. Bunun üzerine NIS Başkanı Won Seo-hun Kuzey Kore liderinin ölümü ile alakalı bugün meclisteki komisyona brifing düzenledi. 

Başında bulunduğu kurum NIS hakkındaki eleştirileri kabul etmediğini ifade eden Başkan Won, sadece Güney Kore’nin değil, Japonya ve ABD’nin de ölümden geç haberdar olduklarını söyledi. Kim Jong-il’in ölüm haberine Kuzey Kore’nin dostları olarak bilinen Çin ve Rusya ile beraber haberdar olduklarını hatırlatan Başkan Won, “Kim Jong-il öldüğünde yakın çevresindeki bir kaç kişi biliyordu sadece. 2 gün boyunca sır gibi saklandı. Siyasi olarak en yakın ülkeler bile geç haberdar oldu. ” diye konuştu.

“FÜZE DENEMESİNİN KİM JONG-İL’İN ÖLÜMÜ İLE BİR ALAKASI YOK!”

Kuzey Kore’de dün yapılan füze denemelerinde değinen Başkan Won, füze denemelerinin Kim Jong-il’in ölümü bir alakası olmadığını iddia etti. Başkan Won sözlerini şöyle devam ettirdi: “Kim Jong-il’in ölümü sadece yakın çevresi biliyordu. Aldığımız istihbarata göre dün öğleden sonra da biç kaç füze denemesi olacakken iptal edildi. Bu da şunu gösteriyor: Dün yapılan füze denemesi çok önceden belirlenen bir plan iken ölüm haber ile bir kısmı iptal edilmiş.”


NIS Başkanı yaptığı brifingde Kuzey Kore şehirlerindeki son durum hakkında da bilgi verdi. Özellikle büyük şehirlerde polislerin sayısının arttığını aktaran Başkan Won, bir süreliğine halkın kendi aralarında toplanmalarının yasaklandığını ifade etti. Televziyon kanallarında sık sık ölen liderin görüntülerinin verildiğini aktaran NIS Bakşanı, Kuzey Kore medyasının yeni lideri Kim Jong-un’u da ihmal etmediğini söyledi.