Almanya'nın Ruhr bölgesindeki Herten Meclisi'nde görüşülen ve hararetli tartışmalara sahne olan yeni cami yapımına onay verdi. Meclis toplantısına bir kaç aşırı sağcı ve cami karşıtı üyenin provokasyonu sonuçsuz kaldı. Belediye meclisindeki Sosyal Demokrat, Yeşiller, Hür Demokrat ve bağımsız üyelerin oylarıyla cami yapımı kabul edildi.

Herten Meclisi'nde yapılan hararetli tartışmalar sonunda eski maden ocağı arazisi üzerine yeni bir cami yapımına oy çokluğuyla onay verildi. Çok sayıda vatandaşında takip ettiği meclis toplantısına bir kaç aşırı sağcı ve cami karşıtı üyenin provokasyonu sonuçsuz kaldı. Birçok meclis üyesinin tepkisi çeken açıklamalara cevap veren Sosyal Demokrat Herten Belediye Başkanı Dr. Uli Pätzel 'Utanç verici' olarak değerlendirdi ve “Siz demokrasiden ne anlıyorsunuz? Biz burada dost ve düşmandan değil, barış ve hoşgörüden bahsediyoruz.” dedi. Herten'de yabancı düşmanlığına yer olmadığını belirten Yeşiller grubu da anayasada yer alan inanç özgürlüğüne vurgu yaptı.

Aşırı sağcı grup ve Hıristiyan Demokratların karşı çıktığı tasarı, SPD, Yeşiller, FDP ve bağımsız üyelerin oylarıyla kabul edildi. Buna göre uzun yıllar yeni bir camii yeri arayan DİTİB Sultan Camii yöneticileri eski maden ocağı Schlägel-Eisen arazisi üzerinde yeni bir cami yapmaları için bir engel kalmamış oldu. Endüstri bölgesi olarak kullanılacak geniş arazi üzerinde ya halen mevcut bir bina cami olarak restore edilecek yada satın alınacak arazi üzerine yeniden bir camii inşa edilecek.

Meclisin aldığı kararı değerlendiren Sultan Ahmet Camii Dernek Başkanı Şeref Ölçek, “1999 yılından beri yeni bir cami yeri için mücadele veriyoruz. Son olarak da semt sakinleriyle birlikte bir çalışma grubu kurarak düşüncelerimizi anlattık. Uzun yıllar sonunda cami yapımına onay verilmesinden dolayı mutluyuz.” dedi. Herten-Langenbochum semtinde bulunan DİTİB Sultan Ahmet Camii artan üye sayısı ve ihtiyaçlara yanıt vermediği gerekçesiyle 1999 yılından bu yana yeni bir cami yeri arıyordu. Son olarak mahalle sakinlerinin de aralarında bulunduğu bir çalışma grubu kurulmuş ve yeni bir camiye ihtiyaç olup olmadığı araştırılmıştı. Meclise öneri niteliği taşıyan çalışma grubunun sonuç bildirisinde, DİTİB Sultan Ahmet Camii'nin yeterli olmadığı ve günümüz standartlarında yeni bir cami yapımının şart olduğu açıklaması yer verilmişti.