Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, 20 Temmuz Barış Harekâtı’nın yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere ziyaret ettiği KKTC’de söylediklerinden dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı BM’ye ve AB’ye şikâyet etti.

Fileleftheros'a göre; Hristofyas, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, AB Başkanı Herman Van Rompuy, Avrupa Konseyi Başkanı Jose Manuel Barroso’ya ve BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesine gönderdiği mektuplarda, Erdoğan’ın KKTC’deki sözleriyle “Kıbrıs sorununun çözümüne hiç de katkı koymadığını” öne sürdü.

Hristofyas şikâyet mektuplarında, “Türk Başbakan müzakere zemininin dışında hareket ediyor, doğrudan müzakere prosedürünce belirlenen Kıbrıs sorununun başlıklarını ve yönlerini (toprak, v.b.) müzakere etmediği ortaya çıkıyor” iddiasında bulundu. Bilgi sahibi kaynaklara dayanarak Erdoğan’ın sözlerinin üçüncü tarafları da rahatsız etmesine rağmen sözleri büyük bir mesele olarak görülmediğini yazan gazete “Öncelikle, 7 Temmuz 2011’de Cenevre’de gerçekleştirilen üçlü görüşmede belirlenen, Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımlara ilişkin planlamalarını değiştirmiyor.” ifadesine yer verdi.