İngiliz heyetinin Vatikan resmi ziyaretine başkanlık eden Devlet Bakanı Sayeeda Warsi, Papa 16. Benedikt'e Allah’ın 99 isminin yazılı olduğu küp şeklinde altın bir plaket ve Kuran-ı Kerim’in İngilizce tercümesini hediye etti. Warsi, bunların kendi şahsi hediyeleri olduğunu belirtti.

İngiltere’nin ilk Müslüman kadın devlet bakanı olan Baroness Warsi’nin, ülkesi adına ise Papa’ya, Başbakan David Cameron ve Kraliçe Elizabeth’in birer mektubunu teslim etti ve Kral James İncil’inin bir kopyasını hediye etti.

Ziyaret sonrası yaptığı açıklamada Pakistan asıllı İngiliz Bakan, Papa’nın kendisine, “Avrupa militan laiklik tehdidi altında” şeklinde yaptığı açıklamalar için teşekkür ettiğini belirtti. Warsi, “Verdiğim altın plaket hediyesinden çok memnun kaldı. Hediyeyi kendisine takdim ederken bir an elimden düşürüp hediyeyi kıracağımı düşündüm.” diye konuştu.

İktidarın büyük ortağı Muhafazakar partili kabine bakanı Barones Warsi, Vatikan ziyareti öncesi Telegraph gazetesinde bir makale kaleme almış ve bu makalesinde Avrupa’nın militan laiklik tehdidi altında olduğunu vurgulayarak Batılıları dinlerine sahip çıkmaya çağırmıştı.Warsi ayrıca, Hıristiyanlığın İngiltere'nin önemli bir parçası olduğuna dikkat çekerek, manevi değerlerin baskı altına alındığına vurgu yapmış ve inanç için mücadele konusunda Papa ile 'yan yana durduklarını' kaydetmişti.

Vatikan'da yayınlanan L'Osservatore Romano gazetesinin dünkü ilk sayfasında da Warsi’nin kaleme aldığı bir makale yayınlanmıştı. Warsi bu makalesinde, Vatikan ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "İngiliz hükümeti Vatikan ile dünyanın farklı yerlerinde yakın işbirliği içinde bulunması çok önem arz ediyor. Çünkü Vatikan dünyanın birçok ülkesinde bulundurduğu papazlar, diplomatlar, piskoposlar aracılığıyla günümüzün ahlaki, etik ve entelektüel tartışmalarına etki edebiliyor." ifadelerine yer vermişti.

Bu arada Warsi’nin Papa’ya hediye ettiği Kuran tercümesinin, İslam dinine geçmiş Doğu Avrupalı eski bir Yahudi’ye ait olduğu ve bu kişinin Pakistan’ın anayasasının yazılışında büyük katkı sağladığı kaydedildi.