İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, daha önceki açıklamalarını tekrarlayarak Suriye’de demokrasi, reform, ekonomik ve sosyal adalet gibi taleplerle barışçıl gösteri düzenleyen vatandaşlara karşı Suriye güvenlik güçlerinin aşırı güç kullanmasından endişe duyduğunu bildirdi. İhsanoğlu, İİT tarafından yapılan yazılı açıklamasında ayrıca Suriye’de güç kullanımının durması ve ülkede reformlara yönelik tüm tarafların anlaşma sağlayacağı bir diyalog süreci için rol üslenmeye hazır olduğunu belirtti.
    Ekmeleddin İhsanoğlu, açıklamasında Suriye’nin uluslararası bir uçurumdan aşağı düşmesi ve bu yaklaşımıyla üzerine uluslararası öfke çekmesi gibi çok büyük krizler içeren bu durumdan çıkaracak tek güvenli seçeneğin diyalog olduğuna dair ikna olduğunu da dile getirdi.
    İslam’ın bütün şartlarda insan hayatının ihlal edilemeyeceğine vurgu yaptığını anımsatan İhsanoğlu, Ramazan ayında vatandaşlara karşı kullanılan kanlı ve zalim uygulamaların durduğunu görmeyi umduğunu kaydetti.