İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, Mavi Marmara saldırısından dolayı Türkiye’den özür dilemekten iki kez son dakikada vazgeçtiği belirtildi. Netanyahu’yu iki kez özürden döndürenin ise Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın güçlü itirazı olduğu kaydedildi.
    İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesine göre Başbakan Netanyahu, iki kez Türkiye’den özür dilenmesini öngören anlaşmayı imzalamaktan son anda vazgeçti. Lieberman, Türkiye’den özür dilenmesinden yana olan Netanyahu’ua eleştirilerini dün de sürdürmüştü. Türkiye’den özür dilemenin, “baskıya dayanma kabiliyeti bulunmadığını” göstereceğini savunan Lieberman, özrün de yasal değil dış politikayla ilgili bir mesele olduğunu belirtmiş ve özür için “kapitülasyon” benzetmesi yapmıştı.
    Netanyahu’nun, kesin kararını BM’nin Mavi Marmara raporunu açıklayacağı 27 Temmuz’a kadar vermesi gerekiyor.
    Öte yandan İsrailli üst düzey bakanlardan oluşan “Sekizler Forumu’nun” önümüzdeki hafta Türkiye ile uzlaşma anlaşmasını görüşmek üzere toplanması bekleniyor. Netanyahu’nun da iki kez imzalamaktan döndüğü söz konusu uzlaşma anlaşması, Türkiye’den özür dilenmesini içeriyor.
    İsrail ile Türkiye arasında Mavi Marmara saldırısından sonra görüşmeler, Türkiye’nin Carmel dağlarında çıkan yangına yardım uçakları göndermesinin ardından başlamıştı. Bu görüşmelerde kabul edilen taslak metinde İsrail’in, operasyon sırasında yapılan hatalardan dolayı Türkiye’den özür dilemesini öngören madde de yer almıştı.
    Bunun karşılığında da Türkiye’nin kendini savunma hakkını tanıması ve büyükelçisini yeniden Tel Aviv’e göndermesi öngörülüyordu.
    Netanyahu, Aralık 2010’daki “Sekizler Forumu” toplantısında taslak metini desteklemişti. Ancak Haaretz gazetesinin öğrendiği bilgiye göre aynı toplantıda Lieberman, “teröre teslim olmak olur” şeklinde anlaşmaya itiraz etti. Gazeteye bilgi veren üst düzey bir diplomat, Netanyahu’nun son anda anlaşmayı imzalamaktan vazgeçtiğini söyledi.
    Ardından Mart 2010’da da benzer bir toplantı yapıldığını belirten gazete, ilkinde olduğu gibi özürden yana olan Netanyahu’nun yine Lieberman’ın itirazıyla anlaşmaktan vazgeçtiğini aktardı.
    Netanyahu, bir ay kadar önce de özür dilenmesine karşı olan isimlerden Stratejik İlişkiler Bakanı Moshe Ya’alon’u Cenevre’de Türki yetkililerle görüşmeye göndermişti. Gazeteye konuşan diplomatik bir kaynak, Ya’alon’un bu toplantıda “ödün ya da İsrail tarafından bir esneklik olarak algılanabilecek her şeyi engellediğini” belirtti.
    ABD’nin iki ülkeye de baskı uygulamasının ardından iki ülke de önümüzdeki çarşambaya kadar görüşmeleri uzatmaya karar verdi. Henüz bir görüşme planlanmasa da Netanyahu’nun yine özür dilenip dilenmeyeceğine karar vermesi gerekiyor. Netanyahu’nun, İsrail askerlerine dava açılmasını önlemesi halinde özür dilenmesini kabul edebileceği kaydediliyor.