İsrail Başbakan Yardımcısı Moşe Ya'alon, Mavi Marmara katliamından dolayı Türkiye'den özür dilemeyeceklerini söyledi. Ya'alon, özür dilemenin sorumluluğu üstlenmek anlamına geleceğini, İsrail'in ise sorumluluk almak istemediğini vurguladı.

Aynı zamanda Stratejik İşler Bakanı olan Ya'alon, Türk yetkililerle üç kez bir araya gelerek ilişkilerin normalleştirilmesini görüştüklerini hatırlattı. Ya'alon, Türkiye'nin özür beklediğini fakat kendilerinin buna hazır olmadığını söyledi. İsrail Başbakan Yardımcısı, "Sorumluluk üstlenmek anlamına gelecek hiçbir özre zihnimde yer yok." dedi.

Moşe Ya'alon'un Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Avrupa'da bir araya geldiği biliniyordu. Ya'alon, yine de bakanlar kurulu içinde görüş ayrılıklarının bulunduğunu belirterek, kararın gözden geçirilebileceğini ima etti.

Türkiye'den özür dilenmesi fikrine özellikle Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın karşı çıktığı biliniyor. İsrail hükümeti, olayda 9 Türk vatandaşının hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirmek istiyor. Ya'alon bunu yapmaya hazır olduklarını söylese de Ankara bu tür bir açıklamanın yeterli olmadığını daha önce açıkça ortaya koymuştu.