Yedioth Ahronoth gazetesine göre, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, bir seyahat uyarısı yaparak vatandaşlarının tatil için gitmemeleri tavsiye edilen ülkeler listesini yayımladı.

İsrail, vatandaşlarından Türkiye'ye sehayat etmemelerini istedi. Listede Türkiye, Ürdün, Mısır, Fas, Körfez Emirlikleri, Ermenistan, Kenya ve Nijerya gibi ülkelere yer verildi.

Bu arada, söz konusu ülkelerde bulunan İsrail vatandaşlarına, "düşük profil göstermeleri, hava yolcularını tercih etmeleri ve gece sokağa çıkmamaları" tavsiye edildi.

'ERDOĞAN AB YÜZÜNDEN İSRAİL'İ CEZALANDIRIYOR' İDDİASI

İngiliz gazetesi The Guardian’ın yayımladığı 12 Kasım 2009 tarihli belgede, İsrail’in yakın dönemde karşılaşacağı muhtemel sorunlar sıralanıyor.

Belgede İsraillilerin, Türkiye’nin AB yüzünden kendilerini cezalandırdığı yönündeki düşüncesi şöyle anlatılıyor: “İsrailliler, Türk dış politikasının yönelimi konusunda son derece endişeli ve Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun, AB’nin Türkiye’yi reddetmesi yüzünden İsrail’i cezalandırdığını düşünüyor. İsraillilere göre, AB’nin reddi nedeniyle Türkiye, Suriye ve İran’la alternatif bir stratejik ortaklığa itiliyor.”

'ERDOĞAN'IN İRAN'A DESTEĞİ KRİZ HABERCİSİ'


The Guardian’ın yayımladığı belgede İran-Türkiye konusunda da şu yorumlar yer alıyor: “İsrail’in Türkiye’yle uzun zamandır devam eden stratejik ilişkisindeki keskin düşüş, tabloya yeni bir istikrarsızlık unsuru ekliyor. İsrail’le ABD’nin sağlam güvenlik ilişkisi hem İsrailli yetkilileri hem de halkı rahatlatsa da, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’a verdiği sözlü destek ve İran’ın nükleer programının yol açtığı tehdidi önemsiz bulması burada bir krizin yaklaştığına dair hissiyatı besliyor.”

AK PARTİ HAMAS'LA ARASINDA TARİHSEL BAĞ GÖRÜYOR

‘Ak Parti Hamas’la arasında tarihsel bağ görüyor’

WikiLeaks üzerinden sızan İsrail belgelerinde, Amerikalı yetkililer İsrail Gizli Servisi MOSSAD’ın ve İsrailli Albay Şimon Arad’ın, Ak Parti ve Hamas’a dair görüşleri de şu şekilde özetlenmiş: “MOSSAD’a göre, Ak Parti, Hamas ile kendisinin Türkiye’deki laik yapıyla mücadelesindeki ilk günleri arasında tarihsel benzerlikler olduğunu düşünüyor. Ak Parti, Hamas’a, tıpkı kendisi gibi daha ılımlı ve ana akım bir hale gelme konusunda yardım edebileceğini düşünüyor.”