Fransa Ordusu'dan bir yetkilinin yaptığı açıklamada, Libya'daki operasyonların Çarşamba gününden itibaren genişletilerek devam ettirileceği, operasyonların Bingazi'nin dışına taşabileceği söylendi.Bu arada ABD, Libya'nın yeniden bombalandığını açıkladı.

Libya'ya yönelik hava operasyonunda Tomahawk seyir füzeleriyle yeni hedefler bombalandı. 

ABD Afrika Komutanlığının bir yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Libya'daki ''hava savunma hedeflerine ve diğer hedeflere'' toplam 20 Tomahawk füzesi fırlatıldı. 

Yetkili, füzelerin ABD ve İngiliz denizaltı ve savaş gemilerinden fırlatıldığını kaydetti. 

İŞTE SON GELİŞMELER

Uluslararası koalisyon güçlerinin Libya'ya yönelik hava ve denizden başlattığı askeri operasyon sürüyor. İşte bugün yaşanan gelişmeler...

21.13- Trablus'ta patlama sesleri

Libya'nın başkenti Trablus'ta havanın kararmasıyla birlikte yoğun bir uçaksavar ateşi başladı. Kentte sık sık patlama sesleri de duyuluyor. Cumartesi gecesi başlayan hava operasyonları bugün dördüncü gününde.

20: 50- 20 Tomahawk 

Libya'ya yönelik hava operasyonunda Tomahawk seyir füzeleriyle yeni hedefler bombalandı. ABD Afrika Komutanlığının bir yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Libya'daki ''hava savunma hedeflerine ve diğer hedeflere'' toplam 20 Tomahawk füzesi fırlatıldı. Yetkili, füzelerin ABD ve İngiliz denizaltı ve savaş gemilerinden fırlatıldığını kaydetti.


ABD: ARAP ÜLKELERİ DE KATILACAK


ABD'li yetkililere göre daha fazla Arap ülkesi, Libya'da uçuşa yasak bölge tesisine yönelik operasyonlara katılacak.

Reuters'ın haberine göre Amerikalı bir yetkili, NATO dışı ülkelerin operasyona dahil olurken, NATO'nun imkanlarından nasıl yararlanılabileceğinin bir mekanizmasının bulunabileceğinden, ABD'nin emin olduğunu belirtti.

Türkiye konusuna değinen adı açıklanmayan bir yetkili, Türkiye'nin uçuşa yasak bölge tesis edilmesine ilişkin operasyonlarda NATO'nun konumuna ilişkin kaygılarının "büyük ölçüde giderildiğini" savundu. Yetkili, Türkiye'nin NATO ile ilgili çekincelerinin anımsatılması üzerine, "Türklerin daha önce gündeme getirdikleri soruların büyük ölçüde karşılık bulduğuna inandığını" belirtti.


Öte yandan İngiltere Başbakanı David Cameron'ın ofisinden yapılan açıklamada, Suudi Arabistan'ın, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da uçuşa yasak bölge tesis edilmesi kararının uygulanmasına yönelik olarak düzenlenen askeri operasyonlara "güçlü bir destek verdiği" belirtildi.


Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud'un bugün Londra'da Cameron ile görüştüğü kaydedildi.


RUSYA LİBYA'YA MÜDAHALE KONUSUNDA ENDİŞELİ


Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, ABD Savunma Bakanı Robert Gates'e, "Libya'da gelişigüzel güç kullanımı yüzünden sivil kayıpların artmasından endişe duyduklarını" söyledi.

Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Medvedev'in temaslarda bulunmak için Moskova'ya gelen Gates ile Moskova yakınlarındaki rezidansında görüştüğü belirtilerek, "Medvedev, BM Güvenlik Konseyi'nin uçuşa yasak bölge kararının uygulanma şekli ve hava saldırılarında gelişigüzel güç kullanımıyla sivil kayıpların artması olasılığına yönelik kaygısını dile getirdi" denildi.

Medvedev'in görüşmede Libya sorununun barışçıl çözümü için arabulucu görevi üstlenmeye hazır olduğunu ifade ettiği belirtilen açıklamada, "Görüşmede, Libya'ya karşı başlatılan harekete Rusya'nın katılımı konusu ele alınmadı" ifadesine yer verildi.
Gates'in görüşmede özellikle Avrupa'daki füze kalkanı konusuna yoğunlaştığı vurgulanan açıklamada, Medvedev'in Rusya'nın bu konudaki pozisyonunu bir kez daha dile getirdiği kaydedildi.

Medvedev ile Gates'in görüşmesinin başında gazetecilerin sadece görüntü almasına izin verildi.