Saadi Kaddafi, babasının öldürülmesinin ardından Libya’da kontrolü bir türlü sağlayamayan Ulusal Geçiş Konseyi’den (UGK) memnun olmayan insanlarla temasta olduğunu ifade etti.

Telefonla El Arabiya televizyonuna konuşan 38 yaşındaki Saadi, Libya ordusu üyeleri, milis kuvvetler, UGK ve ailesinin diğer üyeleriyle temas kurduğunu söyledi.

Nereden telefon ettiği belirlenemeyen Saadi, ülkesinde bir türlü dinmeyen iç karışıklık hakkında şu açıklamalarda bulundu: “İlk olarak, çıkacak bir isyan sadece belli bölgelerle sınırlı kalmaz. İsyan, Cemahiriye’nin tüm bölgelerini kapsayacak. Bu isyan yaşanıyor ve ben her gün daha da büyüdüğüne tanık oluyorum... Libya’nın güneyi, doğusu, merkezi ve batısında büyük ayaklanmalar yaşanacak. Libya’nın tüm bölgeleri bu ayaklanmaya tanık olacak.”

“MUHALİFLERİN YÜZDE 70’İ FİKRİNİ DEĞİŞTİRDİ

Sözlerine devam eden Saadi, “Libya halkı giderek kötüleşen şartlara karşı devrim yapmalı. UGK yasal bir organ değil ve ülkedeki militan grupları kontrol etmiyor... Mevcut durum üzerindeki baskıyı artırmalı ve Libya’da var olan kötülüğü ortadan kaldırmalıyız... Biz Müslüman bir ülkeyiz ve seçim diye bir şey bilmiyoruz” dedi.

İşadamı ve geçmişte profesyonel bir futbolcu olan Saadi, “Libya’da temasta bulunduğu isimlerin sadece isyan çıkarmakla kalmayacağını, aynı zamanda aşiretlerin durumunu da takip edeceğini” ifade etti.

Saadi, “Ulusal ordu, UGK, aşiretler ve militan gruplarla görüşüyorum. Sizi temin ederim ki 17 Şubat’ta başlayan devrimi savunmuş olanların yüzde 70’inden fazlası mevcut durumdan memnun değil ve bu durumu değiştirmek için işbirliğine hazır” dedi.

Saadi son olarak, “isyanın her an patlak verebileceğini ve en kısa zamanda ülkesine dönmek zorunda olduğunu, döndüğü zaman her türlü intikam girişimini engelleyeceğini” söyledi.

GEÇİCİ HÜKÜMET KONTROL SAĞLAYAMIYOR

UGK yetkilileri, Saadi’nin sözleri hakkında bir açıklamada bulunmadı. Libya’daki geçici hükümetin eski adalet bakanı olan insan hakları konseyi başkanı Muhammed el Allagui, “Saadi’nin Libya halkı arasında ayrılık yaratmaya çalıştığını” söyledi.

Kaddafi’nin öldürülmesinin ardından Libya’da kontrolü devralan UGK, Haziran ayında seçimlere gidileceğini ilan etmiş olsa da, ülkenin birçok kısmında yetersiz kalan altyapı hizmetlerini yerine getiremediği için büyük tepki topladı. 

UGK ayrıca Kaddafi rejimine karşı savaşan grupları silah bırakmaya ve kontrol ettikleri bölgeleri geçici hükümete devretmeleri konusunda ikna edebilmiş değil.

Kaddafi yanlıları, geçtiğimiz ay Bin Velid kentinde silahlı ayaklanma çıkarmış ve kentin kuzey kapısında eski rejimin yeşil bayrağını göndere çekmişti.

Merkezi Fransa’nın Lyon kentinde bulunan Interpol, Eylül 2011’de Saadi Kaddafi’nin tutuklanması için kırmızı bülten çıkarmıştı.