Rusya’da Devlet Başkanlığı seçimleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle 4 Mart 2012’ye alındı. Ria Novosti haber ajansına konuşan Seçim Komisyonu üyesi Maya Grişina, seçimlerin 4 Mart tarihinde yapılacağını söyledi.
Seçimlerin daha önce 11 Mart Pazar günü yapılması planlanıyordu. Fakat 8 Mart Dünya Kadınları Günü vesilesiyle Başbakanlık kararıyla tarih değiştirildi. Amaç, 8, 9 ve 10 Mart günlerini üç günlük tatil yapmak. 11 Mart Pazar günü ise iş günü olacak. Dolayısı ile seçimler bir hafta önceye alınarak üç günlük bir tatille Kadınlar Günü kutlanabilecek.
Rusya’da yeni dönemde Kremlin’e kimin oturacağı konusunda belirsizlik ise sürüyor. Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in başkanlığa dönme ihtimalini uzmanlar dikkate alırken, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ikinci dönem için Putin’e rakip olmayacağını açıklamıştı. Başbakan Putin’in oluşturduğu “Halk Cephesi” ise Aralık ayında yapılacak parlamento seçimleri için çalışmalarını hızlandırdı. Parlamentoda bulunan siyasi partilerden Adaletli Rusya partisi lideri Sergey Mironov’a göre Putin ve Medvedev kararlarını vermiş durumda. Ancak kamuoyu ile kararlarını henüz paylaşmak istemiyorlar.
Diğer taraftan Moskova’da parlamento alt kanadı Devlet Duması’na ilk seçimler için iktidar Birleşik Rusya Partisi aday adaylığı çalışmalarını da başlattı. Listede Başbakan Vladimir Putin’in oluşturduğu Halk Cephesi’nin tavsiye ettiği çok kişinin ismi de bulunuyor.
1000 kişilik adaydan 70 kişinin seçildiği belirtildi. Bunların 35’nin Birleşik Rusya Partisi, yarısının ise Halk Cephesi’ne ait olduğu kaydedildi. Fakat seçimlerde adayların hepsinin Birleşik Rusya Partisi listesinden katılacağı da ifade ediliyor. Çünkü sivil toplum örgütlerinin kendi adaylarını öne sürmeye yasal hakkı yok.