Kazakistan'ın Semey Poligonu ve Japonya’nın Hiroşima va Nagasaki kentlerinde binlerce insanın hayatının kaybetmesine sebep olan atom bombaları çocukların resimlerine konu oldu.
Kazakistan’ın başkenti Astana ve Semey şehrinde 12-13 Ekim günleri arasında yapılacak ‘Nükleer Silahlardan Arındırılmış Bir Dünya’ konulu uluslararası forum öncesinde düzenlenen resim yarımasında, dereceye giren çocuklar ödüllendirildi.
Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, KazAtomProm, Nevada Aileri ve UNDP Kazakistan fonunun işbirliği ile Semey Nükleer Poligonu’nun kapatılışının yirminci yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen söz konusu forum kapsamında düzenlenen resim yarışmasının ödülleri dağıtıldı. Astana’daki Bağımsılık Sarayı’nda yapılan törende dereceye giren eser sahipleri çocuklar ödüllendirildi.

Ödül törenine Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerjan Kazıhanovile birlikte katılan Nagasaki Belediye Başkanı Timihişa Taue, 61 yıl öce Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan atom bombası sonucunda binlerce masumun hayatını kaybettiğini ve bu acının hale yüreklerinde olduğunu söyledi. Kazakistan’ın Japonya ile benzer bir geçmişi yaşadığını belirten Taue, bağımsızlığını alan Kazakistan’ın Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in akıllı politikası sayesinde nükleer silahlardan kurtulduğunu ve bu gayretlerinden dolayı Nazarbayev’i takdir ettiklerini ifade etti.

I pad ile ödüllendirilen Kazak çocukların barış hayallerinin yansıdığı resimler iki gün sürecek forum boyunca sergilenecek. Nursultan Nazarbayev’in girişimiyle düzenlenen foruma UAEK Başkanı Yukiya Amano, Güney Afrika eski Devlet Başkanı Federik W. Klerk ve iki yüze yakın delege katılacak.