Kıbrıs sorununa çözüm bulma müzakerelerinde yoğunlaştırılmış süreç yarın başlıyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un katılımıyla yapılan Cenevre zirvesinde alınan karar uyarınca, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, 21 Ekim’e kadar haftada iki tam gün görüşecek. Bu çerçevedeki ilk görüşme yarın yapılacak.

Tüm özlü konuların görüşüleceği müzakerelerde ilk olarak “Yönetim ve Güç Paylaşımı” başlığının ele alınması bekleniyor. Yarınki ilk görüşmenin, Rum lider Hristofyas’uın yurt dışı gezisi nedeniyle kısa süreli olması tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, liderlerin 19 Temmuz’daki son görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamada, liderlerin 25 Temmuz Pazartesi ile 21 Ekim arasında haftada iki tam gün görüşme konusunda anlaştığını açıklamış ve bu süre zarfında 19 görüşme yapılarak tüm özlü konuları ele alacağını söylemişti.

Downer’in açıklamasına göre, liderler görüşmelere, sadece BM Genel Kurul toplantısının yer alacağı eylül ayının üçüncü haftası ile 7-21 Ağustos döneminde tatil amaçlı ara verecek. Yoğunlaştırılmış müzakerelerin ardından BM Genel Sekreteri Ban’ın ekim ayında yeni bir zirve çağrısı yapacağı belirtilmişti.