Körfez ülkelerinin ham petrol ihracatına olan bağımlılıklarını azaltmak ve endüstri tabanını genişletmek amacıyla petrokimya projelerine 73 milyar doların üzerinde yatırım yaptığı bildirildi.

Katar’ın başkenti Doha merkezli Körfez Endüstriyel Danışmanlık Organizasyonu tarafından yayınlanan rapora göre Suudi Arabistan bu sektöre yaptığı 51.2 milyar dolarlık yatırımla bölgede ilk sırada yer aldı. Tüm Körfez ülkelerindeki 73.2 milyar dolarlık petrokimyasal yatırımın da yüzde 70’i böylece dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Suudi Arabistan tarafından gerçekleştirilmiş oldu.

Rapora göre doğal gaz zengini Katar, 10.5 milyar dolar ile ikinci, 4.6 milyar dolar ile Kuveyt üçüncü, 4.2 milyar dolar ile Umman dördüncü ve 2 milyar dolar ile Birleşik Arap Emirlikleri beşinci geldi. Körfez İşbirliği Konseyi’nin en küçük ülkesi Bahreyn ise petrokimyasallara 488 milyon dolarlık yatırım yaptı.
Raporda ayrıca Suudi Arabistan’ın kimyasal ihracatının 2008’de 16.2 milyar dolar iken 2009’da küresel krizin etkisiyle 13.7 milyar dolara gerilediği belirtildi.

Organizasyon’un istatistiklerine göre altı üyeli Körfez İşbirliği Konseyi’nde toplam bin 6 adet kimyasal tesis bulunuyor. Suudi Arabistan ve BAE’de 405’er tane, Umman’da 80, Kuveyt’te 48 adet tesis işlerken kalan tesisler de Katar ve Bahreyn’de faaliyet gösteriyor. Bu tesislerde temel kimyasallar, gübre, nitrojen bileşimleri, plastik, sentetik kauçuk’un yanısıra böcek ilacı, boya, mürekkep, sabun, temizlik ürünleri, parfüm, kozmetik ve sentetik fiber üretiliyor.

Rapora göre geçen yılın sonu itibariyle kimyasal ürün tesislerinde çalışanların sayısı 83 bini aştı. Sektörde yüzde 58 ile en büyük payı yine Suudi Arabistan aldı.