Libya’da Muammer Kaddafi’ye bağlı güçler ile isyancılar arasındaki çatışmalar hız kesmeden sürerken, isyancıların karşı saldırıları geri püskürttükleri ve batıya olan ilerleyişlerini devam ettirdikleri haberleri geldi. Bununla birlikte Kaddafi, ülkesindeki kargaşada El Kaide ordusunun kazanması halinde Akdeniz'de Barbaros Hayrettin zamanındaki 'korsanlıkların' yaşanacağını' ileri sürdü. Bu arada sadece dün ülkere 18 kişinin öldürüldüğü açıklandı.
 
Fransa'da haftalık yayımlanan Pazar gazetesi "Journal du Dimanche"a konuşan Libya lideri Kaddafi, ülkesindeki olayların arkasında El-Kaide'nin olduğunu belirterek, yaşananları soruşturması için Birleşmiş Milletler (BM) ve Afrika Birliği’ni göreve çağırdı.
 
Kavgasının 'terörle mücadele' olduğunun anlaşılmamasından yakınan Kaddafi, kendisine bu savaşta yardım edilmezse 'dünya krizi' çıkacağı kehanetinde bulundu.
 
Libya lideri, "Akdeniz'de İslami bir cihatla karşı karşıya kalacağız. Bin Ladin'in adamları gelip karada ve denizde fidye isteyecekler. Barbaros'un, korsanların, Osmanlıların gemilere fidye ödettiği zamanlara geri döneceğiz. Gerçekten bir dünya krizi ve herkes için felaket olacak" ifadelerini kullandı.
 
'ENGEL ÇIKARMAYACAĞIZ'
 
BM'nin ya da Afrika Birliği'nin durumu değerlendirmek üzere Libya'ya soruşturma komisyonu göndermesinden yana olduğunu belirten Kaddafi şöyle konuştu:
 
"Bu komisyona hiçbir engel çıkarmadan yerinde inceleme yapmasına izin vereceğiz" diyen Libya lideri, Fransa'nın böyle bir komisyona öncülük etmesine sıcak bakacağını bildirdi. Kaddafi, "Fransa derhal başı çekmeli, BM Güvenlik Konseyi kararını engellemeli ve Bingazi bölgesine yabancı müdahalesini durdurmalı" dedi.
 
Kendisinin iktidardan düşürülmesine Avrupa'nın ses çıkarmaması halinde, Libya'dan Avrupa'ya göç etmek isteyen kişileri engelleyecek kimsenin kalmayacağını ve binlerce kişinin Kıta'yı istila edeceği uyarısında da bulundu. 
İSYANCILARIN GÜÇLÜ DİRENİŞİ SÜRÜYOR
Libya devlet televizyonu, Kaddafi’ye bağlı güçlerin Pazar günü stratejik öneme sahip birkaç kenti ele geçirdiğini belirtti. Ancak bu iddia, isyancı güçler tarafından reddedildi.
Diğer yandan, başkent Trablus’ta şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtildi. Ancak, yönetimden yetkili isimler bunun çatışma olmadığını, Trablus’ta belli merkezleri tekrar ele geçiren Kaddafi yanlılarının havaya sevinçle ateş açma eylemi olduğunu belirtti.
 
El Libya televizyonu, Cuma günü isyancıları eline geçen önemli sanayi kenti Ras Lanuf ve Misrata’nın, Kaddafi güçlerinin eline geçtiği haberini verdi. Kaddafi’ye ait güçlerinin aynı zamanda, isyancıların kontrolünde bulunan Libya’nın doğusundaki Tobruk kentini de ele geçirdiği ifade edildi.
 
Televizyon, başkent Trablus, Kaddafi’nin memleketi Sirte ve güneydeki Sebha kentinde Kaddafi yandaşlarının sevinç gösterilerinin yaşandığını iletti.
  
SON DURUM NE
 
İsyancılar, aynı zamanda önemli bir petrol liman kenti olan Ras Lanuf ile Libya’yı Mısır’a bağlayan en önemli nokta konumundaki Tobruk’un kaybedildiği iddialarını yalanladı.
 
Tobruk’ta isyancı güçlerin kurduğu komitede yer alan Fatih Faraj, AFP haber ajansına, “Bu bilgiler doğru değil. Libya’nın doğusu, Ecdebiya’dan, Mısır sınırına kadar güven altında” dedi.
 
Faraj, “Bölgede durumun sakin olduğunu ve hiçbir önemli gelişme yaşanmadığını” da söyledi. El Cezire televizyonuna konuşan, Misrata’daki isyancı liderlerden Muhammed Ali ise “kentte hiçbir çatışmanın yaşanmadığını ve kentin tamamen kontrollerinde olduğunu” ifade etti.
 
İsyancıların elinde bulunan Ras Lanuf’a, Kaddafi’ye bağlı savaş uçaklarının saldırı düzenlediği haberi gelirken, bölgede görev yapan Reuters muhabiri de muhaliflerin ağır makineli tüfekler taşıyan onlarca araçla batıdan Ras Lanuf'a girdiğini belirtti.
 
Öte yandan, Kaddafi petrol sanayisi için stratejik önemi çok büyük olan Brega kentini savaş uçaklarıyla bombalamayı sürdürdü.
 
KADDAFİ BİRLİKLERİ PÜSKÜRTÜLDÜ
Libya'da muhalifler, başkent Trablus'a 50 kilometre mesafedeki Zaviye'de Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerin düzenlediği son saldırının da geri püskürtüldüğünü bildirdi. Kentin, Cumartesi günü Kaddafi güçlerince kuşatıldığı haberi gelmişti.
 
İbrahim adındaki bir görgü isyancı, kentin doğusunda iki bin kişilik bir ordu kuvveti olduğunu ve batıdan gelen askerlerden destek alan bu birliğin yaklaşık 80 zırhlı araca sahip olduğunu belirtti. İbrahim, "şu ana kadar 10-15 tank ve çok sayıda AK-47 ele geçirdiklerini" söyledi.
 
İSYANCILAR BİN CEVAD'DAN GERİ ÇEKİLDİ
 
İsyancılar, birçok noktada Kaddafi'ye bağlı güçlere güçlü bir direniş gösterse de, Cumartesi günü ele geçirdikleri Bin Cevad'dan ağır silahlarının yetersiz kalması nedeniyle geri çekildi. Savaş uçaklarının ve tankların desteklediği Kaddafi güçleri, Sirte'den 160 km uzaklıktaki kenti ele geçirirken, çıkan çatışmada en az iki kişi öldü, 30'dan fazka kişi yaralandı.
 
Direnişçilerin sözcüsü telefonla yaptığı açıklamada, "Bu sabah, dünkünden daha büyük yeni bir saldırı düzenlendi. Çatışma bir buçuk saat sürdü. Bizim tarafımızdan iki kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı" dedi.
 
İsyancıların komutanlarından Fethi El Cedaf ise "Bin Cevad'daki yerleşimcilerin evlerine gizlenen Kaddafi güçlerinin tuzağına düştüklerini ve savunma hatlarını Ras Lanuf'a çekeceklerini" ifade etti.
 
Öte yandan, Reuters haber ajansı, isyancıların geri çekildikten sonra tekrar Bin Cevad'a harekete geçtiğini duyurdu.  Verilen bilgide, "Direnişçilerin mevzilerinin yakınlarına düşen havan toplarının ve ağır makineli tüfeklerin seslerinin geldiği" belirtildi.
 
TRABLUS'TA ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR
 
Öte yandan, Pazar günü Trablus'un merkezinden silah seslerinin yükseldiği haberleri geldi.
 
Ateşi açan tarafın kim olduğu belli değilken, Yeşil Meydan'ın yakınında bulunan bir otelden silah sesleri net bir şekilde duyuldu.
 
Devlet televizyonu, Yeşil Meydan'da isyancılara yönelik başlatılan karşı saldırıları kutlayan kalabalığı gösterdi. Ancak kentte durmak bilmeyen silah seslerinin Kaddafi destekçilerinin kutlamalarından çok, isyancılarla girilen çatışmalardan kaynaklandığı belirtildi.