Libya'dan 479 kişiyi Türkiye'ye taşıyan Ankara Gemisi limana yanaştı. Sağlık Bakanı, "Bir takım bürokratik işlemlerle vakit geçirmeyeciğiz. Sahra hastanesi kurduk, 221 sedyeli hastayı aynı anda nakledebilecek bir organizasyonumuz var" dedi.

Libya'da Misrata ve Bingazi'den aldığı yaralıları Türkiye'ye taşıyan Ankara Gemisi Çeşme'ye geldi. Toplam 479 kişiyi Türkiye'ye getiren gemide sadece 321'i yaralı bulunmuyor, 40 yakın yabancı da Çeşme'ye yolculuk yaptı. Feribottan önce 70 ağır hasta indiriliyor. Hastalar öncelikle Seferihisar, Urla ve Çeşme'deki hastanelere yönlendirilecek.

Ankara Gemisi Çeşme Limanı'na yanaşırken Sağlık Bakanı Recep Akdağ NTV canlı yayınında açıklamalar yaptı.

Bakan Akdağ, şu bilgileri verdi:


"Şimdiye kadar hazırlıklar mükemmel gitti, fedakadar bir sağlık ekibimiz var gönüllü arkadaşlarımızdan oluşan. Biz onlara siz gideceksiniz diye görevlendirmedik, onlar zaten gönüllü. Gemide 15 kişilik bir sağlık ekibi görev yaptı, 6'sı uzman hekim, 1'i pratisyen hekim. Doktorlarımız orada yaralıları tasnif ettiler, bu tasnife göre de yaralılarımızı alacağız şimdi. Sahra hastanesi kurduk, bir takım bürokratik işlemlerle de vakit geçirmeyeceğiz. 211 sedyeli hastayı aynı anda nakledebilecek bir organizasyon gerçekleştirdik, yüzlerle ifade ettiğimiz ambulanslar var, üç helikopter ambulansımız var. Yaklaşık 2 saat sürecek bir operasyonla hastaları hastanelerimize ulaştıracağız.

70'e yakın diğer hastalara göre durumu ciddi olan yatan hastalar var. Türkiye Cumhuriyeti olarak böylesine bir 'İnsani yardım nasıl yapılır, nasıl organize edilir?' bunu göstermenin de iftiharını yaşıyoruz."

Önce Misrata'ya giden Ankara Gemisi, 30 Mart'ta limana yanaşamadı ve 2 Nisan'a kadar bekledi. Geçici ateşkesin sağlanmasıyla gemi limana yanaştı ve yaralıları aldı. Ankara Gemisi'nin bir sonraki durağı ise Bingazi oldu ve coşkuyla karşılandı. Gemi 11 gün sonra Türkiye'ye döndü.