"Berliner Kurier" gazetesinin haberine göre, yasalara uyan bir vatandaş olduğunu ve bir yargıç olarak yasalar üzerine yemin ettiğini söyleyen Uthmann, Merkel'in açıklamalarını "uygunsuz ve onursuz" olarak nitelendirdi.

Hristiyan bir din adamının kızı olan Merkel'in bu açıklamalarını "şaşırtıcı, insan onurunu zedeleyici, merhamet ve hukuk devleti ilkeleri gibi tüm değerlerden uzak bulduğunu" belirten Uthmann'ın Merkel'i, Alman Ceza Hukuku'nun ağır suçlara onay verilmesini ya da ödüllendirilmesini suç kapsamına alan 140. maddesinden dolayı suçladığı kaydedildi.

Haberde Merkel'in, davanın kabul edilmesi ve dava sonucunda suçlu bulunması durumunda 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği bildirildi.

Bin Ladin'in öldürülmesine sevindiğini ve bunun iyi bir haber olduğunu söyleyen Merkel'i, kendi partisinden ve diğer partilerden bazı politikacılar da eleştirmişti.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Merkel'in, Bin Ladin'in öldürülmesinden sonra yaptığı açıklamayı yumuşatmaya çalışmış ve Merkel'in, terör kurbanlarının yakınlarının acısını gözler önüne sermeye çalıştığını ve bu nedenle bu yönde bir açıklama yaptığını söylemişti.