Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda bugün sabaha karşı Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhtarları ile Mübarek yandaşları arasında çıkan çatışmalarda 2 kişi öldü, birçok kişi öldü
Görgü tanıkları, verdikleri ifadelerde, Tahrir Meydanı'nda bulunan ve Mübarek taraftarlarının mevzilendiği Ekim Köprüsü'nden, Mübarek karşıtlarına doğru ateş açıldığını, 2 protestocunun öldüğü, birçoğunun yaralandığını belirtti.
MÜBAREK YANDAŞLARI ATEŞ AÇTI
Mısır Hukukçular Birliği ise meydanda bulunan Mübarek karşıtlarının, Mübarek yandaşlarının açtığı ateşin hedefi olduğunu, birçok ölü ve yaralı bulunduğunu kaydetti. Tanıklardan 26 yaşındaki Muhammed Seyit Mustafa, ''Böylesi hiç olmamıştı, Mısırlı Mısırlı ile çatışıyor, bu bir iç savaş'' dedi.
MÜBAREK YANLILARI GAZETECİLERE SALDIRDI
Başkent Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanı'nda yaşanan çatışmaları takip eden yabancı muhabir, foto muhabiri ve kameramanların, kendileri açısından durumun son derece gergin olduğunu belirtti. Bir AFP muhabirinin, Mübarek taraftarlarının kendisine karşı saldırgan davranması üzerine iki Mısırlı askerin korumasında meydanı terk ettiği ifade edildi.
MUHABİRE DAYAK
Merkezi Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan ''Le Soir'' gazetesi, olayları takip eden Serge Dumont adlı muhabirinin, ''dövüldükten sonra, kimliği belirsiz kişilerce götürüldüğünü'' duyurdu.
KAMERAMAN ZOR KURTARILDI
Tahrir Meydanı'nda görgü tanığı bir gazeteci, Mısırlı askerlerin, Kanada devlet televizyonu Radio-Canada için çalışan bir kameramanı, öfkeli kalabalığın elinden zor kurtardığını, askerler müdahale etmese bütün Radio-Canada ekibinin ölünceye dek dövüleceğini ifade etti. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ile basın kuruluşları, Mısır'daki olayları izleyen birçok gazetecinin buna benzer saldırılara maruz kaldığını ve örneklerinin çoğaltılabileceğini bildirdi. Yabancı gazetecilere yapılan saldırıları kınayan Sınırsız Muhabirler Örgütü, BBC, El Cezire, CNN, El Arabiya ve ABC News, muhabirlerinin kalabalığa karışmış sivil polislerin saldırısına uğradığını veya saldırgan davranışına maruz kaldığını açıkladı.
SİVİL POLİSLERDEN ŞİDDET
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri Jean-François Julliard, yayımladığı yazılı açıklamada, olayları izleyen yabancı gazetecilerin, Mübarek taraftarlarının ve kalabalığa karışmış sivil polisler tarafından dövüldüklerini, kamera, fotoğraf makinesi, ses ve görüntü bandı gibi malzemelerinin de çalındığını belirtti.
WASHINGTON
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman'ı telefonla arayarak, Mısır'daki Mübarek aleyhtarları ile Mübarek yandaşlarının çatışmalarının yol açtığı şiddet olaylarını ''şok edici'' olarak nitelendirdi ve bu olayların sorumlularının bulunması için bir soruşturma açılmasını istedi.
Washington'daki yetkililer, Kahire'de meydana gelen yeni şiddet olayları karşısında, ABD vatandaşlarının ''vakit kaybetmeden'' Kahire Havalimanına gitmelerini ve bir an önce Mısır'dan ayrılmalarını istedi. Ayrıca, şiddet olaylarının tırmanması nedeniyle Mısır'a ek sefer yapılamama ihtimalinin olduğu da bildirildi.
MÜBAREK'İN ADAMLARI ATLAR VE DEVELERLE MEYDANI BASMIŞTI
Mübarek'in adamları dün develer, atlar ve at arabaları ile, kırbaç ve değnekler kullanarak kalabalığı yarmaya çalışmıştı. Protestocular bu kişiler arasında sivil polisler olduğunu öne sürüyor. Atlarından indirilen bazı kişiler acımasızca dövülmüştü.
CUMA GÜNÜ NE OLACAK?
Ancak Mübarek istifa çağrılarına yanaşmıyor, ölene dek de ülkesinden ayrılmayacağını söylüyor. Dünkü geniş katılımlı gösteride Mübarek'e görevden ayrılması için Cuma gününe kadar süre veren protestocularsa, bugün cumhurbaşkanlığı sarayına doğru yürüyüşe geçmeyi planlıyordu. Protestocular, Cuma günü Mübarek için "gitme günü" olacağını söyledikleri eylem planlarını hayata geçirmeye kararlı olduklarını belirtiyorlar.
internethaber