Mısır'ın başkentinde Cumhurbaşkanı Mübarek taraftarları ile protestocular arasında gün içerisinde patlak veren çatışma akşam saatlerinde de devam etti.
Mısır Sağlık Bakanlığı, karşıt görüşteki gruplar arasında çıkan şiddet olaylarında bir kişinin öldüğünü, 403 kişinin yaralandığını açıkladı.
Şiddet olayları, Mübarek karşıtlarının üssü haline gelen Tahrir Meydanı'nda odaklanıyor. Meydanda toplanan binlerce hükümet karşıtı protestocu, Cumhurbaşkanı Mübarek'in derhal istifası için bastırıyor.
Gün içerisinde protestocuların oluşturduğu barikatları aşarak meydana giren binlerce Mübarek taraftarı ile protestocular arasında çatışma yaşandı. Muhabirler yer yer silah sesleri duyulduğunu aktarıyor.
Kahire'nin merkezinde birbirlerine taş ve sopayla saldıran, bazen yumruk yumruğa giren gruplar arasında meydan savaşını andıran görüntüler oluştu.
Bazı kişiler develer, atlar ve at arabaları ile, kırbaç ve değnekler kullanarak kalabalığı yarmaya çalıştı.
Protestocular bu kişiler arasında sivil polisler olduğunu öne sürüyor. Atlarından indirilen bazı kişiler acımasızca dövüldü.
Başta iki grubu birbirinden ayrı tutan ordunun ise çatışma başladığında her iki tarafa da müdahale etmediği bildiriliyor.
BBC Orta Doğu editörü Jeremy Bowen, gerilimin giderek şiddete dönüştüğünü, kötü şekilde yaralanmış pek çok kişi gördüğünü söylüyor.
Kahire'nin yanı sıra İskenderiye kentinde de Mübarek taraftarları ile protestocular arasında çatışma çıktığı haberleri geldi.
Meclis askıya alındı
Cumhurbaşkanı Mübarek, işsizlik, yoksulluk ve siyasi baskılara karşı ayaklanan protestocuları dindirmek için yeni tavizlerde bulundu.
Mısır resmi haber ajansı, bugün öğle saatlerinde de, geçen yılki seçimin tartışma yaratan sonuçları gözden geçirilene kadar parlamentonun askıya alındığını duyurdu.
Protestocuların taleplerinden biri, meşru bir şekilde seçilmediğini savundukları parlamentonun feshedilmesiydi.
Kararın protestocuların öfkesini dindirmeye yönelik bir manevra olabileceği tahmin ediliyor.
Eylemler sonucu kabinede de değişikliğe giden Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, dün de Eylül ayında yapılacak seçimlerde aday olmayacağını açıkladı.
Ancak Mübarek istifa çağrılarına yanaşmıyor, ölene dek de ülkesinden ayrılmayacağını söylüyor.
Dünkü geniş katılımlı gösteride Mübarek'e görevden ayrılması için Cuma gününe kadar süre veren protestocularsa, bugün cumhurbaşkanlığı sarayına doğru yürüyüşe geçmeyi planlıyordu.
Protestocular, Cuma günü Mübarek için "gitme günü" olacağını söyledikleri eylem planlarını hayata geçirmeye kararlı olduklarını belirtiyorlar.
'Tavizler yetersiz'
Müslüman Kardeşler hareketinin temsilcileri, görev süresinin bitmesi planlarına karşı çıkarak Mübarek rejiminin son bulması gerektiğini vurguladı.
Muhalefet liderlerinden Muhammed El Baradey, Mübarek'in açıklamasını 'iktidarını sürdürmeye yönelik bir aldatmaca' olarak niteledi.
Kifaye (Yeter) adlı muhalif hareketten Abdülhalim Kandil, Mübarek'in iktidarda altıncı döneme talip olmama tavizini yetersiz buldu.
Meclis başkanı da, Mübarek'in sözünü verdiği ancak detaylandırmadığı demokratik reformların iki buçuk ay içinde yapılması gerektiğini söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama da 'Mısır'daki değişim' şimdi başlamalı' dedi. Obama'nın ülkeye gönderdiği özel elçi de Mübarek'le görüştü.
Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da Mübarek'ten çok daha farklı bir adım gerektiğini vurguladı.
Gerilimin odağındaki Tahrir Meydanı
Bazı eylemciler bir anda kendilerini çapraz ateşte buldu
Mısır liderinin onyıllardır süren iktidarının son bulması talebiyle dokuz gündür süren eylemlerin odağı başkentin merkezindeki Tahrir Meydanı.
Dün sayıları bir milyonu bulan eylemcilerin 'Mübarek, şimdi git', 'Sen gidene dek biz gitmeyeceğiz' ve 'Hürriyet' sloganları attığı eylem ardından; iki bin kadar kişi geceyi burada kurulan çadırlarda geçirdi.
Ancak sokaklardaki manzara öğleden sonra kısa sürede değişti.
Sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan ve sayıları üç bin olarak tahmin edilen Mübarek yanlıları, Tahrir Meydanı'na dorğu yürüyüşe geçti.
Cumhurbaşkanının posterlerini taşıyan eylemciler muhalefetin tepki gösterdiği polis memurlarını omuzlarına alarak sevgi gösterilerinde bulundu.
Bir gösterici görüşlerini, "Ne demek istediğinizi söylediniz. Şimdi bırakın da (Mübarek) görev süresi dolana dek işini yapsın. Mübarek istikrar istiyor, biz de..." sözleri ile anlattı.
Dokuz gündür sokaktan uzak duran Mübarek taraftarlarının bu adımı, ordunun protestoculara evlerine dönme çağrısı yapmasının ardından geldi.
Bu sırada meydandaki muhalif göstericilerin sayısının 10 bini bulduğu belirtiliyor.
Bir süre karşılıklı sloganlar atılması ardından önce arbede çıktı, ardından çatışma başladı.