Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyareti öncesi ve adada yaptığı ses getiren açıklamalara Yunan Başbakan Yorgo Papandreu cevap verdi. Papandreu, "Ültimatoma gerek yok, müzakereler cesaretlendirilmeli" dedi.

Açıklamalarıyla Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafını zor durumda bırakan Başbakan Erdoğan’a, Yunanistan Başbakanı Papandreu, “düşük tonlu” denebilecek yazılı bir cevap verdi. Papandreu, "Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon müzakerelerin hızlandırılması için çaba sarf ederken, Türk Başbakanı Erdoğan'ın ültimatomu anımsatan cesaret kırıcı açıklamalar yaptığını." belirtti.

Papandreu, bu söylemin Türkiye'nin komşu ülkeleriyle sıfır sorun politikasına da darbe vurduğunu belirtirken, hükümet olarak, Ada’da iki kesimli çift yönetimli ve AB müktesebatının uygulanacağı bir federasyon şeklini desteklediklerini dile getirdi.

BM Genel Sekreteri’nin 7 Temmuz’da Kıbrıslı liderleri müzakereleri yoğunlaştırmaya davet ettiğini de hatırlatan Papandreu, “Erdoğan’ın Kıbrıslı Türkleri köklü bir çözüm yönünde cesaretlendirmesi beklenirdi. Tam tersine 19 Temmuz’da cesaret kırıcı açıklamalarda bulundu.” dedi.