Güney Kıbrıs’ta 11 Temmuz’da meydana gelen ve 13 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan Evangolos Florakis Deniz Üssü'ndeki patlamayla ilgili araştırma yapan uzmanların, “hiçbir şeyin doğru yapılmadığı” sonucuna vardığı bildildi.

Rum Politis gazetesi, “Hiçbir Şeyi Doğru Yapmadılar... Yunan Uzmanlardan İlk Yakıcı Araştırma Sonucu” başlıklarıyla manşetten verdiği haberinde, 10 Yunan uzmandan oluşan grubun, patlamanın sebebiyle ilgili hazırladığı ve patlamadan iki gün sonra sunduğu rapora yer verdi.

Patlayıcıların depolanmasının yaşam alanlarından 7,5 kilometre uzakta olması gerektiğinin belirtildiği raporda, öngörülen yoklamalar için konteynerlar arasında mesafe bırakılmadığı açıklandı. Patlayıcıların, teslim alınma gününden patlama gününe kadar açık havada kaldığı belirlendiği rapor sonuçlarında şu sonuçlar yer aldı: "Patlayıcıların konteynerlarda depolanma süresi 90 günü geçmez. Katı iticiler, fişekler, hassas mühimmatlar, fazla güçlü patlayıcılar kırsal bölgede asla depolanmaz. Patlayıcılarda yangın çıkması durumunda itfaiye araçları, patlayıcının miktarına göre 1000 ayaktan 2000 ayağa kadar uzakta kalırlar. Deniz üssü personeli tarafından 4 Temmuz 2011 tarihinde tespit edilen konteynerlardaki şişme olayı ciddiye alınmadı. Patlayıcıların olduğu alanda yangının çıkması durumunda personelin ve araçların boşaltılmasını öngören kanunlar ve talimatlara uyulmadı.”

KONTEYNERLARIN TEHLİKELİ OLMASINA KARŞIN GÖZARDI EDİLDİ

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, elde ettiği bilgilere göre, Rum hükümetinin Evangelos Florakis Deniz Üssü'nü yenileme kararı almış olduğunu ifade etti. Gazete, içerisinde patlayıcı madde bulunan ve 11 Temmuz’da infilak eden konteynerların bölgeden taşınması için herhangi bir karar almamış olmasına dikkat çekti.

Bu arada, Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde Yunanistan’da ikamet etmekte olan Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) eski Komutanı Korgeneral Konstandinos Bisbikas’ın patlamayla ilgili olarak ifade vermek üzere adaya geleceğini yazdı.