Moskova’nın en büyük havalimanı Domodedovo’nun dış hatlar geliş terminalinde meydana gelen patlamada en az 36 kişi yaşamını yitirdi, 40’ı ağır olmak üzere yaklaşık 170 kişi ise yaralandı. Güvenlik kontrollerinin sıkı olmadığı bölümdeki patlama anında yüzlerce insan bulunuyordu. Rus polisi, saldırganın kopmuş kafasının bulunduğunu duyurdu. Can pazarına dönen havalimanı bir süre kapatılırken, Davos ziyaretini iptal eden Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, faillerin bulunması ve kurbanlar için gereken her şeyin yapılması talimatını verdi. 

‘Arap görünümlü’
Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Rus yetkililer, saldırıya karıştığından şüphelenilen 3 erkeğin arandığını açıkladı. Rus güvenlik yetkilileri ayrıca daha önce bir saldırı olacağına dair bilgilerinin olduğunu ancak yerini tespit edemediklerini belirttiler. Çeçen kadınların intihar saldırılarına alışık olan ülkede medya, bu kez saldırganın “Arap görünüşlü” bir erkek olduğuna ilişkin bilgiler verdi.  Yetkililer, saldırının cep telefonu yardımıyla uzaktan kumandayla gerçekleştirilmiş olabileceğine de işaret ediyorlar.
Yaralılar arasında Türk yok
Ölenlerin çoğunun kimlikleri saptanmış değil ancak yaralılar arasında Türk bulunmuyor. Hayatını kaybedenlerden 2’sinin İngiliz olduğu belirlenirken, 
Fransız ve İtalyan vatandaşlarının da kurbanlar arasında bulunduğu bilgisi Rus basınında yer aldı.
Davos ziyaretini terörist saldırı yüzünden iptal eden Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, Moskova’daki tüm havaalanlarında ve büyük ulaşım yerlerinde “özel rejime” geçilmesi talimatı verdi.
Bu arada Rus güvenlik servisi FSB, yeni yıldan hemen sonra Moskova’da büyük bir terör eylemi için ihbar aldıklarını ve hazırlandıklarını açıkladı. Aynı açıklamada eylemin haritası çizilerek şu ifadelere yer verildi: “İntihar komandosu üzerindeki patlayıcı maddeyle yolcu karşılama salonuna girdi. Ateşleme düğmesi ise ayrı bir yerdeki başkalarının elindeydi. Bu bir cep telefonu yardımıyla yapılabilir. Eylemin, bombayı alana sokan kişinin vicdanına bırakılmadığı kesin.”
İhmal itirafı
Domodedovo Havalimanı yönetimi, terör eyleminin üzerinden birkaç saat geçtikten sonra büyük bir güvenlik hatası yapıldığını kabul etti. Havalimanı iç ve dış hatlar geliş terminali çıkışlarında güvenlik kontrollerinin yapılmadığı doğrulandı. Böylece, yolcu karşılama için alana gelen herhangi bir kişinin elini kolunu sallayarak binanın içine girebildiği kabul edilmiş oldu. İlk başta intihar saldırısının dış hatlar çıkışında meydana gelmesi “Acaba bomba başka bir ülkeden gelen uçakla mı getirildi?” sorusunu akla getirmişti ancak bu açıklama üzerine bu şüphe devre 
dışı kalmış oldu.

‘Hepinizi öldüreceğim’

Rusya’nın başkenti Moskova’nın en büyük havalimanı Domodedovo’da dün gerçekleştirilen intihar saldırısında yaklaşık 7 kg TNT’ye eşdeğer patlayıcı kullanıldığı tahmin ediliyor.  Bombanın parça tesirli olmasının ölü sayısını artırdığı belirtiliyor. Görgü tanıkları, patlamadan hemen önce saldırganın “Hepinizi öldüreceğim” diye bağırdığını söyledi.
Olay, 2014’te Kış Olimpiyatları’na ve 2018’de de Dünya Kupası’na evsahipliği yapacak olan Rusya’nın güvenlik uygulamalarını bir kez daha tartışmaya açtı. Havalimanının güvenliğinden sorumlu bir yetkili, birkaç ay önce güvenlik elemanlarının yarısının işten çıkarıldığını ve saldırının yapılacağı konusunda ihbar alındığı halde önlenemediğini belirtti. Lifenews.ru internet sitesine konuşan aynı yetkili, havalimanı polisinin yolsuzluğa battığını ve işlerinin güçlerinin göçmenlerden rüşvet almak olduğunu iddia etti.

AnadoluJet havalandıktan sonra kıyamet

TÜRK Hava Yolları’nın alt markası olan AnadoluJet’e ait TK7374 sefer sayılı Boeing 737-700 tipi “Anamur” yolcu uçağı, Moskova’ya gitmek için İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan dün sabah saat 10.45’te havalandı. Kaptan Pilot Levent Aksu ve İkinci Pilot Mehmet Atalay yönetimindeki uçak, 14.54’te Moskova Domodedovo Havalimanı’na indi ve 65 yolcusunu bıraktı. Aynı uçak, bu kez 79 yolcusunu alıp, patlamadan çok kısa bir süre önce yerel saatle 15.40’ta kapı kapatarak İstanbul’a hareket etti. Uçak, saat 17.40’da Sabiha Gökçen Havalimanı’na indi. Saldırıyı indikten sonra öğrenen uçağın yolcularından bazıları, patlamanın meydana geldiği bölümdeki kafede yemek yediklerini belirterek, “Sağ salim geldiğimize sevindik” dediler.

Erdoğan’dan Putin’e taziye

Başbakan Tayyip Erdoğan, patlama nedeniyle Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin’e taziye mesajı gönderdi. Erdoğan, mesajında, “Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Rus halkına, Türk milleti ve şahsım adına, taziyelerimi sunuyor, yaralananlara acil şifalar diliyorum” dedi.