Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Rum tarafı kendilerini muhatap almamızı beklemesin. Hiç bir zaman aynı masaya oturmayız” sözlerine açıklama getirdi. Rusya’ya göre, Kıbrıs sorunun çözümünde başka taraflardan ziyade, Kıbrıslıların faydasını düşünülmesi gerekiyor.
    Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, haftalık basın toplantısında bir gazetecinin sorusu üzerine Erdoğan’ın Kıbrıs’la ilgili sözlerini yorumladı. Lukaşeviç, “Tabii ki Türkiye Başbakanı’nın gayet sert açıklamaları bizim dikkatimizi çekti. Bu bağlamda şunları belirtmek isterdim. Rusya Kıbrıs dahil herhangi bir küresel veya bölgesel konularla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarına kayıtsız şartsız tüm devletlerin kesinlikle uymasından yana.” diye konuştu.
    Rus sözcü, bu çerçevede “Kıbrıs Rum Cumhuriyeti dışında başka bir Kıbrıs devletinin tanınmaması ve adanın kuzeyinde bölücü oluşuma katkı sağlamamak veya yardım etmemek” hususundaki BM kararlarına atıfta bulundu.
    Kıbrıs’ta iki toplumlu federasyon şeklinde egemen bir devletin oluşumundan yana olduklarını tekrarlayan Lukaşeviç, “Rusya tarafı her iki taraf için kabuledilir herhangi bir başka kararı da desteklemeye hazır.” dedi.
    Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nin bir daimi üyesi olarak Kıbrıs’ta her iki toplumun çıkarları bağlamında adil bir çözümün sağlanabilmesi için destek sağladığını ve bundan sonra da sağlayacağına işaret eden sözcü Lukaşeviç, “Kıbrıs’taki görüşmeler dış baskılara maruz kalmaması gerektiğini düşünüyoruz. Üstelik müzakere sürecinin çok zor geçtiği şimdiki koşullarda. Uzun yıllar içinde ilk kez Kıbrıs sorununun kaderi Kıbrıslı Rum ve Türklerin kendi elinde bulunmakta. Başlıca olan başka tarafların çıkarlarından ziyade Kıbrıslıların faydasını düşünmemiz ve onlara yardımcı olmaktır” diye belirtti.