Kremlin, SSCB'den bu yana ilk kez Filistin'i devlet olarak tanıdığını teyit eden bir açıklama yaptı.
AA'nın haberine göre Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Ortadoğu gezisine Batı Şeria'da bir araya geldiği Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşerek başladı. 2005 yılından beri Filistin'i ziyaret eden ilk Rusya Devlet Başkanı olan Medvedev, Moskova'nın Sovyetler Birliği döneminde bağımsız bir Filistin devletini tanıdığını anımsatarak, bu tutumlarının değişmediğini belirtti.
Medvedev, Eriha kentinde Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, "Biz kararımızı o dönemde verdik ve bugün de bunu değiştirmedik" dedi.
Dimitriy Medvedev, Moskova'nın bağımsız Filistin devletini 1988'de tanıdığını anımsattı. Bu tarih aynı zamanda Filistin Ulusal Konseyi'nin Bağımsız Filistin Devleti'ni ilk ilan ettiiği tarihti. Yani Rusya o dönemde SSCB olan ismiyle Filistin Devleti'ni ilk tanıyan ülkelerden biri olmuştu.
Medvedev, Abbas görüşmesinde iki ülke arasındaki işbirliği ve Ortadoğu barış sürecini ele alındı. Medvedev'in yardımcılarından Sergey Prihodko da yaptığı açıklamada, ziyaretin gündemini İsrail-Filistin barış görüşmelerinin oluşturduğunu, Moskova'nın, Arap Birliği üyesi ülkeler ile Filistin ve İsrail'in Rusya, BM, ABD ve AB'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'süne en kısa sürede katılmasını istediğini söyledi.
TANIYAN ÜLKELER
Suriye dışındaki tüm Arap ülkeleri bağımsız Filistin Devleti’ni desteklediklerini bildirdiler. Türkiye, bağımsız Filistin Devleti’ni ilk tanıyan ülkeler arasında yer aldı. FKÖ Merkez Konseyi, 2 Nisan 1989’da Arafat’ı oy birliğiyle, bağımsız Filistin Devleti başkanlığına getirdi. Kararın amacı, Filistin Devleti’ni tanıyan ülkelerle diplomatik ilişkileri kolaylaştırmaktı. Körfez Savaşı sonrası Ekim 1991’de, barış görüşmeleri kapsamında, ABD’yle BDT’nin (Bağımsız Devletler Topluluğu) himayesinde bölgesel bir konferans düzenlendi. 4 Mayıs 1994’te FKÖ’yle İsrail, birbirlerini karşılıklı tanıdıklarına ilişkin bir antlaşma imzaladılar: Gazze ve Eriha, ilk özerk Filistin toprağı ilan edildi.