Suudi Arabistan Prensesi Adile kızlar için beden dersi istedi ancak ulema, 'Bekaret bozulur' diyerek öneriye karşı çıktı. Kararda 'ahlaksız kadar spor yapar' sözleri ise dikkat çekti.

Suudi Arabistan'da şişman kız sayısı artınca Kral Abdullah'ın kızı Prenses Adile, kız çocuklar için de beden eğitimi dersi verilmesi çağrısı yaptı ancak ülkedeki radikallerin ve radikal din adamlarının bu çağrıya yanıtı sert oldu. Genç kızlar arasında obezite oranının yüzde 51'e, kemik erimesi oranının da yüzde 67'ye çıktığı ülkede, "Çocuklarımız spor yapmıyor. Kız okullarına beden eğitimi dersi şart" demesi üzerine Eğitim Bakanlığı'nda çalışma başlatıldı.

Kraliyet ailesinin etkin isimlerinden Mekke Valisi Prens Halid el Faysal da bir okul ziyareti sırasında 8 yaşındaki bir kızın yanına gelip, "Ben de erkek kardeşlerim gibi okulda spor yapmak istiyorum" demesi üzerine "Bu isteğin yerine gelecek" diyerek kızlara da beden eğitimi dersi verileceğini müjdeledi.

'AHLAKSIZ KADIN SPOR YAPAR'

Başını etkili din adamı Şeyh Abdul Kerim el Kudeyr'in çektiği radikal imamlar ise "Sadece ahlak seviyesi düşük olan kadınlar spor yapar. Bakire kızlar spor sırasında yapılan hareketlerle bekaretlerini kaybedebilir, o zaman bu durumu gelecekteki kocalarına nasıl açıklayacaklar" diye sordu.

Aynı kesim "En iyisi kızların evde oturması" diyerek kızlara beden eğitimi dersi verilmesine karşı çıkınca sonunda Eğitim Bakanlığı da kararından döndü ve "Kız okullarında beden eğitimi dersi verilmesi kesin olarak yasaklanmıştır" ifadelerini içeren genelge yayınladı.

Geçtiğimiz günlerde de okullar arası bir spor turnuvasına katılan kızlar yüzünden bu okullar hakkında soruşturma açılmıştı.