Gösterilere yönelik sert müdahale ve yaklaşık iki ayda 750'den fazla kişinin ölmesi nedeniyle tepki toplayan Suriye, bir süredir adaylıktan çekilmesi konusunda baskı altındaydı.

Adının açıklanmasını istemeyen BM diplomatları, Reuters ajansına yaptıkları açıklamada, Kuveyt'in Batılı yetkililere, 47 üyeli BM İnsan Hakları Konseyi'ne Asya kategorisinde aday olduğunu ilan etmeyi planladığını teyit ettiğini söylediler.

Diplomatlar, Suriye'nin bu yıl BM İnsan Hakları Konseyi'nde Asya ülkeleri için ayrılan 4 üyelikten biri için yapılacak yarıştan çekildiğini ve adaylığını, 2013 yılında konsey üyeliği için yarışması planlanan Kuveyt'e verdiğini kaydettiler.

BM İnsan Hakları Konseyi'ne bu yıl Asya kategorisinde aday olan diğer ülkeler, Hindistan, Endonezya ve Filipinler.

Suriyeli yetkililer ise konuyla ilgili henüz açıklama yapmadılar.

ABD ESAD'I GÖZDEN ÇIKARDI


ABD yönetimine yakın kaynaklar, Washington'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad iktidarını "gayrı meşru" ilan etmeye yakın olduğunu belirtti.

Yetkililer, AP'ye yaptıkları açıklamada, "ABD, yakında Suriye'de Esad ailesinin uzun süredir devam eden iktidarının sona ermesi çağrısı yapabilir" diye konuştu.

ABD bugüne kadar, Esad'a "gösterilerin kanlı biçimde bastırılmasına son verilmesi ve reform yapması" çağrısında bulunmakla yetinmişti.

TANKLAR HUMUS'U BOMBALADI

Suriye'nin üçüncü büyük şehri Humus'ta bu sabah saatlerinde tankların Bab Amro yerleşim bölgesini bombaladığı belirtildi. Kentteki insan hakları savunucusu Necati Tayrara, "Humus, ağır makineli tüfeklerin ve tankların bombardımanın sesleriyle sarsılıyor" dedi.

İnsan hakları örgütlerine göre, Suriye'de güvenlik güçlerinin göstericilere yönelik müdahalesinde Mart ayı ortasından bu yana en az 750 kişi öldü.

Güvenlik güçlerinin, Dera, Humus, Banyas ve başkent Şam'da evlere yaptıkları baskınlarda yaklaşık 9 bin kişiyi gözaltına aldığı belirtiliyor.

Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü, Banyas'ta tutuklu 300 kişinin serbest bırakıldığını, su, telekomünikasyon ve elektrik hizmetlerinin de yeniden verilmeye başladığını açıkladı.

BANYAS'TA ERDOĞAN POSTERLERİ


Reuters, Banyas'ta protestocuların gösterilerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın posterlerini taşıdığını duyurdu.