Suriye'de 15 Mart'tan itibaren yönetim karşıtı protestolar devam ederken, Şam yönetimi reform çalışmaları çerçevesinde siyasi alanda çeşitli adımlar atmaya devam ediyor. Dün akşam toplanan Suriye Bakalar Kurulu, muhaliflerin en önemli talepleri arasında yer alan Siyasi Partiler Kanun Taslağı konusunda adım attı. Başbakan Adil Sefer Başkanlığı'nda toplanan Bakanlar Kurulu, Siyasi Partiler Yasa Taslağı'nı onayladı.

Ortadoğu'da Arap baharı sürecinden payını alan Suriye'de yönetime karşı protestolar artarak devam ederken, hükümet, reform çalışmaları çerçeveinde demokratikleşme alanında en önemli kilometre taşı olarak gösterilen siyasi partiler yasası konusunda düğmeye bastı. Dün akşam toplanan bakanlar kurulu ülkede yeni siyasi partilerin kurulması konusundaki yasa taslağına onay verdi. Bakanlar kurulunun onayladığı taslak, kurulacak siyasi partilerin temel ilke ve hedefleri, kuruluşlarıyla ilgili koşul ve icraatlar, görevleri, hakları, faaliyetlerinin maddi kaynağı ile ilgili hükümleri içeriyor.

Buna göre, Suriye'de kurulacak yeni siyasi partinin aşağıdaki hükümler doğrultusunda faaliyet göstermesi öngörülüyor: Anayasa hükümlerine, demokrasi ilkelerine ve kanunun üstünlüğüne bağlılık; evrensel insan hakları beyannamesine, temel hak ve özgürlüklere, Suriye Arap Cumhuriyeti tarafından imzalanan anlaşmalara saygı duymak; vatanın birliğini koruma ve toplumda ulusal birliği derinleştirme; siyasi parti ilkelerinin, hedeflerinin, araçlarının ve gelir kaynaklarının aleni olması; siyasi partinin din, aşiret, bölge, grup, meslek veya ırk, cinsiyet ve renk ayrımı temeline dayalı olmaması; siyasi parti teşkilatlanmasının, yönetim kurulu seçimlerinin ve faaliyetlerinin demokratik temellere dayalı olması; siyasi parti araçlarının açıkça veya gizli olarak herhangi bir askeri veya buna benzer örgütlenmeye veya her türlüsüyle şiddet, tehdit veya kışkırtmaya dayalı faaliyetler yürütmemesi; siyasi partinin, Suriyeli olmayan siyasi bir örgütlenmeye veya partiye bağlı olmaması veya bir şubesi olmaması.