İngiliz basını, telekulak skandalının gittikçe Başbakan David Cameron’a yaklaştığı yorumlarını yapıyor. Guardian gazetesinin deneyimli yazarlarından Jonathan Freedland imzalı “Cameron’a yaklaşan girdap” başlıklı haberde, telekulak krizinin Cameron’u koltuğundan indirebileceği iddialarına yer veriliyor.

İngiltere’deki olayın henüz ABD’de bir yasadışı dinlemeyle patlak veren ve dönemin başkanı Nixon’u deviren “Watergate” skandalı kadar ileriye gitmediği belirtilen haberde, Murdoch’un gazetelerinde başlayıp polis teşkilatını da içine alan girdabın her geçen gün Cameron’a yaklaştığı öne sürülüyor.

Sadece liberallerin değil muhafazakar kesimden bazı yorumcuların da bu kriz sonucunda Başbakan Cameron’un devrilip devrilmeyeceğini konuşmaya başladığını kaydeden Freedland, dün meclis komisyonlarının sorgulamaları sonucu ortaya çıkan iki yeni bilginin Başbakan’ın başını ağrıtacağını düşünüyor. Bu bilgilerden birincisi, Cameron’un basın danışmanlığına getirdiği ve ‘yakın dostum’ dediği Andy Coulson’ın, yasadışı dinleme skandalı nedeniyle tutuklanan ve polise danışmanlık görevi yapan Neil Wallis’i “gayrıresmi danışmanı” olarak kullanması. Coulson, News of the World (NOW) gazetesinde telekulak skandallarının yaşandığı dönemde editörlük görevinde bulunuyordu. Wallis de yine aynı gazetede editör yardımcısı olarak görev yapmaktaydı. Coulson NOW’dan istifa ettikten sonra 2007 yılında Cameron’un basın danışmanı oldu. Wallis ise NOW’dan ayrıldıktan sonra Metropolitan polis teşkilatına halkla ilişkiler konusunda danışmanlık yapıyordu.

Freedland ikinci yeni bilginin ise telekulak skandalını soruşturan polis yetkilisinin bir başka konuda Başbakan'la görüşmeye giderken, başbakanlık ofisinde bir çalışanın yetkiliye ''telekulak konusunu açma'' talimatını vermesi olduğunu söylüyor. Yazar Freedland’a göre bu olay da Başbakanlık ile polis arasında danışıklı dolap çevrildiğine işaret ediyor.

Independent gazetesi de manşetinden verdiği “Telekulak skandalı giderek Başbakan’a yaklaşıyor” haberinde, meclis komisyon üyelerinin sorularını cevaplayan zanlı veya tanıkların Cameron’u zorda bırakacak bilgiler verdiğine dikkat çekiyor. Gazete, Afrika gezisini yarıda keserek Londra’ya dönen Cameron’un bugün mecliste anamuhalefetin zor sorularına muhatap olacağını belirtiyor.