Norveç’te aşırı sağcı düşüncelere sahip Anders Behring Breivik tarafından gerçekleştirilen katliam, uzmanları endişelendiriyor. Breivik’in “benim pazarlama aracım” diye nitelendirdiği saldırının başkalarını da etkileyebileceğini belirten uzmanlar, önümüzdeki 10 yıl içinde benzer saldırıların gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekiyor.
    Chicago merkezli uzman Margeret Bogenrief, önümüzdeki 10 yıl içinde toplumun bu tür saldırılara daha fazla maruz kalacağını düşünüyor. Bogenrief, “Bu saldırının ön plana çıkardığı şey, Avrupa'nın değişmekte olduğudur. Zaten uzun bir süreden beri de şarj oluyordu” şeklinde konuşuyor.
    Avrupa’ya nispeten stabil bir göçmen akını olduğuna dikkat çeken Bogenrief, “Şu anda görmekte olduğumuz şey yaşam standartlarının düşüşü ve alt sınıflarda iş güvenliği konusundaki kafa karışıklığı. Sanırım, özellikle İskandinav ülkelerinde aşırı sağcı saldırılar görmemiz çok muhtemel” ifadelerini kullanıyor.
    Kendileri gibi olmayanları memnuniyetle karşılayan insanlar olmasına rağmen son 10 yıl içerisinde tam tersi düşünceye sahip olan insanların da ortaya çıktığını belirten Margeret Bogenrief, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı David Cameron gibi isimlerin de çok kültürlülüğe karşı çıktıklarını hatırlatıyor. Çok kültürlülüğün çoktan öldüğünü düşündüğünü aktaran Bogenrief,Russia Today'e yaptığı açıklamada “Meydana gelecek olan hadise, küresel bir topluma dönüşüyor olmamızdır” diye ekliyor.
    Batı Avrupa’nın büyük kısmında olduğu gibi Norveç’te göçmenler, demografik yapının değişmesine yol açmıştı. Son 20 yılda Norveç’e 400 bin İskandinavya dışından göçmen geldi.