CARACAS (A.A) – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Venezuela temaslarının ikinci gününde, ülkenin bağımsızlığını ilan eden Venezuela milli kahramanı Simon Bolivar'ın anıt mezarını ziyaret ederek çelenk koydu. Yıldız, anıt özel defterini de imzaladı.
Bakan Yıldız, daha sonra Venezuela Enerji ve Petrol Bakanı Rafael Ramirez ile görüştü. Basına kapalı geçen ve yaklaşık iki süren görüşmenin ardından açıklama yapan Bakan Ramirez, Türk heyetini ülkesinde görmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
Bakan Yıldız ile enerji konularını görüştüklerini anlatan Ramirez, ülkesinin çok sayıda konuta ihtiyacı bulunduğunu, inşaat sektöründe iyi durumda olan Türkiye'den de konut yapması karşılığı, petrol veya petrol ürünleri verilebileceği konusunda Bakan Yıldız'a bir teklif götürdüklerini kaydetti.
Enerji Bakanı Taner Yıldız da, Bakan Ramirez ile çok verimli ve güzel bir toplantı yaptıklarını, Venezuela ile Türkiye arasında geliştirilebilecek iş imkanları üzerinde konuştuklarını ifade etti.
Türkiye'nin müteahhitlik hizmetlerinde, Çin'den sonra dünyada ikinci sırada yer aldığına işaret eden Yıldız, Venezuela'nın konut ihtiyacının bir kısmının hem TOKİ, hem de Türk özel sektörü tarafından yapılabileceğini dile getirdi.
-PETROL ÇEŞİTLİLİĞİ AÇISINDAN VENEZUELA ÖNEMLİ-
Temaslarının ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, şu anda rezerv sıralamasından ikinci sırada bulunsa da bazı uluslararası akredite kurumları tarafından yapılan son tespitlere göre ülkenin şu anda dünyada en fazla petrol rezervine sahip ülke konumunda olduğunu söyledi.
Dünyada petrol fiyatlarının giderek arttığına dikkat çeken Yıldız, ''Türkiye'nin ihtiyacının uygun fiyatlarla karşılanabilmesi için şu andaki pazar dışında bazı ülkelerle görüşmelerimiz var. Bu ülkeler arasında en önemlilerden bir tanesi Venezuela. Doğru bir vizyonla kurumsal bir işbirliği kurulabilir diye düşünüyoruz'' dedi.
Ülkede ispatlanmış rezervler üzerinde TPAO veya TPIC'in petrol üretme faaliyetlerinde bulunabileceğini ve bu konuda halen iki blok üzerinde anlaşma çalışmalarının sürdüğünü anlatan Yıldız, ''Bu blokları bu ülkenin kamu şirketi ile beraber de yapabiliriz, üçüncü bir ülkeyi ortak da alabiliriz. Güney Afrika ile bu hususta çalışmalarımız olabilir'' diye konuştu.
Ramirez ile yaptığı görüşme sırasında bakana Türkiye'de kurulabilecek bir rafineride ortak olup olamayacaklarını sorduğunu belirten Enerji Bakanı Yıldız, Ramirez'in buna ilgi duyacaklarını ve Akdeniz pazarına açılmak için böyle bir konuyu önemsediklerini söylediğini kaydetti.
Bakan Yıldız, ''Sayın Ramirez petrol ihraç ettikleri Karadeniz pazarları için depolama tesislerine ihtiyaçları olduğunu ve Türkiye'yi bir lojistik üs olarak görebileceklerini de söyledi'' dedi.
-YAP KONUTU AL PETROLÜ-
Bakan Ramirez'in, petrokok ve kömür konusunda cazip fiyat teklif edebileceklerini söylediğini de ifade eden Yıldız, bu konuların da iki ülke teknik heyetlerinin inceleyeceğini bildirdi.
Bir diğer konunun da Venezuela tarafının konut karşılığı petrol teklifi olduğunu söyleyen Yıldız, şunları söyledi:
''Sayın Ramirez, özellikle Caracas'ın bir kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu, Türkiye'yi ziyareti sırasında bu konunun dikkatlerini çektiğini söyledi. Yaklaşık 2 milyon adet konut ihtiyaçları olduğunu ve yıllık minimum 150 bin konut yapmak istediklerini belirttiler. Sayın Chavez de bu konuyla alakalı sayın bakanı görevlendirmiş. Bu konut ihtiyacının bir kısmının petrol karşılığı olarak Türkiye'nin yapabileceğini söyledi. Eğer biz bunu yapabilirsek döviz ve para kısmını da ortadan kaldırmış olacağız. Yani bir barter sistemiyle petrol karşılığı konut.
Petrol karşılığı konut teklifini onlar getirdi. Yani (herhangi bir para konuşmaksızın, maliyetlerimizi ortaya koyarız, fiyatlandırmaları çıkarır ve bu karşılıkla yaparız) dediler. Ben de buna sıcak bakabileceğimizi söyledim. Böyle bir barter önemli olabilir ve Venezuela ile biraz sıradışı bir ilişki kurulabilir''
Venezuela'nın teklifini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ileteceğini ve Bakanlar Kuruluna bilgi vereceğini kaydeden Bakan Yıldız, ''Ben bazı zorluklar olmasına rağmen çok iyi sonuçlar çıkabileceği kanaatine sahip oldum. Enerji girdimizi düşük fiyatlarla elde etmek istiyoruz, bu bizim için önemli'' diye konuştu.
Venezuela'nın kentsel dönüşüm çerçevesinde çok fazla elden geçirilmesi gereken konutu bulunduğunu ifade eden Taner Yıldız, Venezuela tarafının Türkiye'deki kentsel dönüşüm modelini çok beğendiğini söylediklerini vurguladı.
-TOKİ GÖRÜŞMELERE BAŞLADI-
Bu arada Venezuela'nın teklifi üzerinde Türk heyetinde bulunan TOKİ Şube Müdürü İbrahim Yeşilyurt, Venezuela Konut Bakanlığı ile görüşmelere başladı.
Metrekare karşılığı petrol olarak konunun ele alındığını belirten Yeşilyurt, ''İlk olarak 10-15 bin konutluk bir yer gösterecekler. Çimentonun tamamını, demir-çelik ürünlerinin de yüzde 80'ini piyasadan, iç piyasadan temin edebileceklerini söylediler. İnşaat maliyetlerine bakacağız ve bir maliyet ortaya koyacağız'' dedi.
-''PETROL İYİ AMA KÖTÜ TARAFI DA VAR''-
Bakan Yıldız, temaslarının ardından Venezuela Dışişleri Bakan Yardımcısı Temir Porraz Poucellou'nun daveti üzerine Caracas'ta Avila Dağında bulunan Warairarepano bölgesine teleferikle çıktı.
Venezuela doğasını çok beğendiğini belirten Yıldız, ''Çok şanslısınız muazzam doğal güzellikleriniz var, gökyüzünü hiç bu kadar mavi görmemiştim'' dedi.
Poucellou, petrolün iyi olduğu kadar kötü yönleri bulunduğunu belirterek, ''Petrolü bulduk turizmi, tarımı bıraktık. Turizm konusunda tecrübelerimiz çok az, bu konuda Türkiye'nin bize büyük yardımı dokunabilir'' dedi.
-PETROLÜN SUDAN UCUZ OLDUĞU ÜLKE-
Venezuela'da 70 litrelik bir otomobilin deposu yaklaşık 1 dolara doluyor, ülkede 500 mililitrelik su da 1 dolardan satılıyor. Fakat ülkede ithalat yasağı olduğu için sıfır otomobil sahibi olmak neredeyse imkansız. Bir otomobil için aylarca sıra beklediklerini belirten Venezuelalılar, ikinci el otomobillerin sıfırından daha pahalı olduğunu söylüyor.
Caracas, Güney Amerika'nın en büyük gecekondu şehri olarak tanınıyor. Yaklaşık 5 milyon kişinin yaşadığı şehrin 3'te 2'sinin gecekondu olduğu belirtiliyor. Ülke yönetiminin gündeminin ilk sırasında kentsel dönüşüm bulunuyor. Ülkenin Türkiye'nin dışında Brezilya, Çin gibi ülkelerin müteahhitleriyle de konut yapımı konusunda görüşmeler yaptığı ifade ediliyor.
-ZONGULDAK'TAKİ MADEN KAZASI-
Bu arada Bakan Yıldız, geçen yıl Mayıs ayında Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait Karadon işletmesinde meydana gelen kazada hayatını kaybeden işçinin yeni bulunduğunu ve cenaze törenlerinin bugün olduğunu belirterek, hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına tekrar başsağlığı dilediğini söyledi.
Söz konusu kaza sonrası kurtarma çalışmalarının kamuoyunda çokça tartışıldığını ifade eden Bakan Yıldız, ''O arkadaşlarımızın hayatlarından ümit kesildikten sonra, herhangi bir kişiyi orada riske etmeden kurtarma çalışmalarını yapmak zorunda kaldık. Çünkü kurtarma esnasında başka bir kazayı daha kaldıramazdık'' dedi.
İşçilere Allahtan rahmet dilediğini belirten Yıldız, ''Zonguldak'taki kardeşlerimizin acılarını paylaşıyoruz, ben yurtdışında bulunduğum için gelemiyorum, fakat zannediyorum Çalışma Bakanımız cenaze törenine katılacak. Bundan sonra bu tür kazaların yaşanmamasını temenni ediyoruz, bütün gayretimiz bu yönde olacak'' diye konuştu.