Türkiye'den sonra Gürcistan'ın da Sarpi Sınır Kapısı'nda modernizasyonu bitirmesi nedeniyle bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili, Başbakan Nika Gilauri ve iki ülke bakanları bir araya geldi.

KİMLİKSİZ GEÇİŞ BAŞLADI
Türkiye ile Gürcistan, bugün Güney Kafkasya'da tarihi dev bir adım atıyor. İki ülke arasında kimlikle geçiş başlatılıyor.

Buna göre Artvin-Hopa'ya bağlı Kemalpaşa beldesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı'nın hemen karşısında Gürcistan tarafında bulunan Sarpi'de modernizasyonun bitmesiyle birlikte oluşan sıkışıklık ve 5 km.'ye kadar uzayan TIR kuyrukların da son verilmesi planlanıyor. Bir dönem bavul ticaretinin merkezi olan ve günde 7-10 bin kişinin Sarp'tan geçerek alışverişe geldiği Artvin-Kemalpaşa'da da ticaret durmuş durumda. Gürcistan'ın tekstil ürünlerine yüzde 18 vergi uygulaması ve kargo zorunluluğu getirmesi hareketliliği bitirdi. 700'e yakın işyerinin bulunduğu Kemalpaşa'da işyerlerinin yüzde 70'i kapandı.

HEDEF TEK KAPI
Sarp-Sarpi Sınır Kapısı'nda bundan sonraki adım "Tek Kapı". Yani iki ülke ayrı kapılar yerine tek kapıdan geçiş yapacak. Gürcistan ile Sarp'ın ortak gümrük kapısı olarak kullanılması için protokol imzalandı. Ayrıca, Türkiye'nin Borçka ilçesinde bulunan Muratlı köyünden bir sınır kapısının daha açılması gündemde. Bu konuya, Acarya (Acaristan) Hükümet Başkanı Levan Varhsalomidze ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Şaakaşvili olumlu bakıyor.