Ramazan ÇELİK/HATAY, () - HATAY'da yaşayan 5 çocuk 2 torun sahibi emekli maliye şefi 58 yaşındaki Hatice Kaya, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü'nü başarıyla bitirerek diplomasını aldı.
Daha önce İktisat Fakültesi ile İlahiyat Ön Lisans bölümlerini bitiren, geçen hafta Hatay İl Müftülüğü'ne eğitmen olarak atanan ve Mesleki Eğitim Merkezi'nde kuaförlük bölümünü de bitirmeye hazırlanan Kaya'nın diplomasını, akrabası olan MKÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya verdi.
8 yaşındayken 1965'te Kırıkhan İlçesi'nde gittiği ilkokulda başlayan Hatice Kaya'nın okuma aşkı, aradan geçen zamana rağmen hiç sönmedi. Liseyi bitirdikten sonra Maliye Bakanlığı'nda memur olarak atanan Kaya, çalışırken Açıköğretim İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Bunun yanında iş yerinde girdiği sınavları da kazanarak gelir şefliğine kadar yükselen Kaya, 1987'de Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü'nü kazandı ancak o dönem yaşanan sağ-sol çatışmaları nedeniyle üniversiteyi bitiremedi.
AF ÇIKTI KAYIT YAPTIRDI
Hatay Mal Müdürlüğü'nde çalışmaya devam ederken Açıköğretim Fakültesi İlahiyat Önlisans bölümünü de bitiren Hatice Kaya, 4 yıl önce çıkan aftan yararlanarak hayalini kurduğu üniversiteyi kazanmak için Hatay MKÜ Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü'ne kaydını yaptırdı. Bu arada gelir şefi olarak emekliye ayrılan Hatice Mesleki Eğitim Merkezi'nin kuaförlük bölümüne de kayıt yaptırdı.
ÖLENE KADAR OKUYACAĞIM
Hatice Kaya, 4 yılın sonunda Türkçe Öğretmenliği bölümünü başarıyla tamamladı. Geçen hafta da KPSS puanıyla yapılan yerleştirmede Hatay İl Müftülüğü'ne eğitmen olarak atanan Kaya, bugün MKÜ Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen bir törenle diplomasını aldı. Diploma töreninde konuşan Kaya, içindeki okuma aşkının hiç sönmediğini belirterek şunları söyledi:
"1965 yılında köyümüze ilkokul açıldı,okulun ilk kız öğrencisi bendim. İlkokulun ardından ortaokulu okudum. Ardından İskenderun Lisesi'ni bitirdim, aynı zamanda Maliye'de memuriyet hakkını da kazandım, Türkçe öğretmenliğini de kazandım, gündüz çalışıyordum gece okula gidiyordum. Sağ-sol davalarından dolayı okulu bırakmak zorunda kaldım. Hükümet o dönemde okulları 4 yıl tatil etmişti. Ara verdikten sonra geri başlamak zor oldu, babam da korktuğunu söyledi. Bende babamı dinlediğim için bırakmak zorunda kaldım. Af gelince tekrar başladım, zaten ben de aşkı hiç sönmemişti. Okuma aşkı bende çok, ölene kadar da okuyacağım elime geçerse."
BİTİRECEK OKUL KALMADI
Hatice Kaya'nın eşi emekli astsubay Mehmet Kaya ise, eşinin okuması için her zaman destek olduğunu söyledi. Eşinin nişanlıyken kazandığı ancak bırakmak zorunda kaldığı üniversiteyi tamamlamasından dolayı da çok mutlu olduğunu belirten Kaya, "Okulu tamamlamak için yeniden izin istedi, biz de destek verdik, mezun oldu hayırlısıyla. Diyanet'te din hizmetleri sınıfında eğitmen olarak atandı. Kuaförlük çıraklık okulunu da şu anda bitiriyor. Artık bitirilecek okul kalmadı gibi" diye konuştu.
ONUNLA GURUR DUYUYOPRUZ
MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya ise, akrabası olan Hatice Kaya'nın okuma aşkı ile tüm gençlere örnek olduğunu belirterek, "Malum sebeplerden dolayı ara verdiği Türkçe öğretmenliğini tekrar okumaya başladı, bu arada açıktan ilahiyatı bitirdi. Bizim gurur kaynağımızdır, okumanın yaşı yok onu da bize öğretti. Onunla gurur duyuyoruz ellerinden öpüyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Hasan Kaya, Hatice Kaya'nın diplomasını verdi. Törende ayrıca MKÜ'den mezun olan 82 öğrencinin de diplomaları verildi.

FOTOĞRAFLI