Taşeron çalışanlara kadro verilmesinin ardından din eğitimi ve imamlık görevini yerine getinen yaklaşık 3 bin civarında Vekil İmam-Hatip ve Kayyımlar kadro bekliyor. İmam Hatip'lere kadro verilmemesi büyük tepkiye neden oluyor. 

 VEKİL İMAM-HATİP VE MÜEZZİN KAYYIMLARIN KADRO TALEBİ

Vekil olarak görev yapan imamlar aydinses.com'a yaptıkları açıklama ile sorunlarını dile getirdi. Kendilerine kadro verilmemesini Anayasa ile güvence altına alınan eşitlik ve adalet ilkelerine uymadığını ifade eden din görevlisi imamlar. düşüncelerini ve beklentilerini şöyle dile getirdi:

"Kamuda aynı yerlerde ve hizmetlerde, aynı işi yapmamıza rağmen statülerin farklı olması nedeniyle idari, mali ve sosyal haklar yönünden birçok farklılık bulunmaktadır. Bu durum Anayasa ile güvence altına alınan eşitlik ve adalet ilkelerine aykırı olduğu gibi, çalışanların motivasyonunu ve çalışma barışını olumsuz etkilemektedir.

Anayasamızın 128. Maddesinde “Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür” hükmü yer almaktadır.

Kamuda çalışan 5510 sayılı kanuna göre ilk defa 4/1-c kapsamına alınan sigortalı, 657 sayılı kanunun 86. Maddesi uyarınca vekil olarak atanan vekil imam-hatip ve müezzin kayyımlar olarak düşük ücret ve sosyal haklardan yoksun bir şekilde çalışmaya devam etmekteyiz. Vekil imam-hatip ve müezzin kayyımlar olarak kadrolu personele geçirilerek bu mağduriyetlerin giderilmesi istemekteyiz.
Kendimizi mesleğimize adamış görevliler olarak bize verilen görev, en ücra mahallede olsa, biz görevimizi laiki ile yapmaktayız. Bizler asil görevi, aslın yerine görev yapan mağdur görevlileriz.
Bütün kurumlarda asil görevi yapan ve asil yerine görev yapan kişilere sözleşme verilmiştir. Vekil imam-hatip ve müezzin kayyımlar olarak bizlerde devletimizin himayesinde geçici değil daimi gönülden hizmet eden personel olmak istiyoruz.

Biz vekil imam-hatip ve müezzin kayyımların bu görevlere başlamaları İl müftülüklerinin ilanı ile, il müftüsü, il müftü yardımcıları ve ilçe müftülerinin komisyon kurarak sınav yapmasıyla gerçekleşmektedir.

Biz asil yerine görev yapan mağdur vekiller bu yapılan sınavlara KPSS ve DHBT’den 60 (altmış) puan almak şartıyla girebiliyoruz. Girmiş olduğumuz komisyondan 70 (yetmiş) barajını geçmek şartıyla göreve başlamaktayız.

Diyanet işleri başkanlığının en temel sorunu olan vekil görevlilerin kadro verilerek bu hususun çözüme kavuşturulmasını arz ederiz."

Türkiye Geneli Vekil İmam-Hatip ve Müezzin Kayyımları